Zelená šachovnice hledá na Václaváku svobodný prostor

Kultura Kultura
13. 7. 2013 13:20
Festival Za dveřmi uvede divadelní intervenci Take Care of Your Square
Foto: Festival Za dveřmi

Praha - Festival Za dveřmi v pondělí promění pražské Václavské náměstí svou divadelní intervencí Take Care of Your Square. V okolí Můstku se od 16 do 18 hodin objeví dvaatřicet travnatých čtverců metr krát metr a na nich stejný počet performerů.

Na dvě hodiny vznikne na Václavském náměstí šachovnice z trávníkových koberců, navozujících atmosféru parku s typickými i netypickými letními aktivitami. Dvaatřicet metrových zelených ostrůvků nakonec dohromady vytvoří velkou šachovnici o čtyřiašedesáti polích.

Projekt Take Care of Your Square je performační instalací pod kurátorským vedení Anny Adler a Lindy Mikoláškové.

„Je to taková intervence zemí Visegrádské čtyřky, máme tu umělce z Česka, Polska, Slovenska i Maďarska" uvádí kurátorka projektu Linda Mikolášková. „Na místě, kde se před více než dvaceti lety formovala naše svoboda, na místě jež je centrem Prahy a mělo by být jejím géniem loci dáváme prostor k ohrožení všech těchto hodnot pod vidinou rychlého zisku korporací. Ty si Václavák přivlastnily jako svůj brand a produkt. My jsme jim to dovolili. Naše intervence ho osvobozuje od byznysu a dává svobodu každému se ve veřejném prostoru vyjádřit a realizovat."

Foto: Festival Za dveřmi

V rámci pátého ročníku Mezinárodního festivalu pouličního divadla Za Dveřmi se uskuteční série intervencí do veřejného prostoru. Tato nová programová linie již zavedeného festivalu, který dlouhodobě přináší umění do veřejných prostorů, má nejen umělecký, ale také urbanisticko-sociální rozměr.

Projekt Take care of your square zapojuje do programu umělce ze střední Evropy, z prostoru se stejnou mentalitou i životní zkušeností. Přestože tito umělci pocházejí z různých zemí a uměleckých kruhů, všichni zažívají podobnou zkušenost ze svého náměstí. S touto zkušeností přijíždějí do Prahy, aby zde na Václavském náměstí vytvořili umělecké dílo, které bude dialogem s jejich zkušeností prázdného místa v srdci velkého města. Vzniknou tak díla na pomezí site specific, sociálního umění a performance.

 

Právě se děje

Další zprávy