Z mladších umělců se na aukcích nejlépe prodávají Kintera a Díaz

ČTK ČTK
19. 3. 2021 21:22
Nejprodávanějším mladším umělcem na českých aukcích za posledních deset let je Krištof Kintera. Sběratelé v letech 2011 až 2020 koupili 150 jeho děl za více než 12,5 milionu korun.

Na druhé příčce s obratem 8,3 milionu korun figuruje Federico Díaz, třetí je Pasta Oner. Za jeho díla kupci utratili 7,3 milionu korun. S odkazem na databázi Art+ to oznámil odborník na trh s uměním Jan Skřivánek.

V případě sedmačtyřicetiletého Krištofa Kintery byl loni za nejvyšší částku vydražen jeden z objektů jeho cyklu Postnaturalia z roku 2019, a to za 114 tisíc korun.

K prvenství v žebříčku Kinterovi pomohly také dva milionové prodeje jeho objektů, takzvaných Mluvičů, v letech 2018 a 2019, stejně jako popularita jeho epoxidových kreseb a drobnějších děl.

Převážnou část ze sumy, již sběratelé v souhrnu zaplatili za práce Federika Díaze, tvoří cena jediného díla - zlaté kapky LacrimAu z Expa 2010 v Šanghaji. Ta byla roku 2017 prodána za tehdy rekordních 6,5 milionu korun. Z Díaze, jemuž bude letos 50 let, to činí jednoho z nejdražších žijících autorů.

Za vyšší částku byl vloni prodán jen obraz osmaosmdesátiletého Theodora Pištěka - dílo s názvem Adieu, Guy Moll za více než 25 milionů korun.

Aukční rekord jedenačtyřicetiletého Pasty Onera, který vyšel z prostředí street artu, činí 840 tisíc korun. Za jeho tvorbu lidé jen za posledních pět let v aukcích zaplatili 7,3 milionu korun. Do částky se nezapočítávají prodeje na internetu.

Prodejní žebříček autorů narozených v letech 1950 až 1960 vede osmašedesátiletý Jan Merta, za jehož obrazy a kresby dražitelé v poslední dekádě utratili téměř 27 milionů korun. Za milionové částky se v posledních pěti letech vydražilo 11 jeho obrazů.

Další s obratem 14,7 milionu korun následuje někdejší člen skupiny Tvrdohlaví, třiašedesátiletý malíř a sochař Jaroslav Róna. Dva jeho nejdražší loňské prodeje překonaly hranici půl milionu korun. Šlo o bronzovou sochu Lvice a expresivní obraz Červený trůn, díla z roku 2018.

Třetí místo patří čtyřiašedesátiletému Vladimíru Kokoliovi, za jehož obrazy kupci v poslední dekádě vydali 6,3 milionu korun. Jedna blízká aukce nabídne Kokoliův téměř třímetrový obraz Eva z konce 90. let minulého století za 2,26 milionu korun včetně provize.

Částky za současné umění na českých aukcích však zdaleka nedosahují cen klasické moderny. Celková suma vydaná od roku 2011 v aukcích za díla deseti nejprodávanějších autorů narozených po roce 1961 tvoří zhruba jen polovinu částky, za kterou byl loni vydražen nejdražší obraz Františka Kupky. Malba nazvaná Divertimento II byla prodána za více než 90 milionů korun, což byl nový český aukční rekord.

 

Právě se děje

Další zprávy