Založit se do šanonu a čekat, co se stane. Vendula Chalánková ukazuje vážné věci s humorem i ironií

Vendula Chalánková mezi svými šanony.
Vendula Chalánková se narodila v roce 1981 v Přerově, v Brně na Fakultě výtvarných umění vystudovala Ateliér environmentu. Ilustruje, maluje obrazy, z barevných papírů lepí existenciální komiksy “černější než tma”, animuje lidové písničky a občas také vyrábí vtipné šperky. Upozornila na sebe například vyšívanými esemeskami nebo zábavnou přednáškou v rámci TEDxPrague.
Výstavu, stejně jako několik předchozích, s Chalánkovou připravil kurátor Radek Wohlmuth. V pražské Ville Pellé společně představují práce z posledních tří let. Dvě instalace a deset tragikomiksů je zbrusu nových. Kurátor upozorňuje, že vnímat práci Venduly Chalánkové jako čistý humor by byla chyba. “Témata, která si vybírá, jsou osobní, dotýkají se jí. Za vším, co dělá, je nějaký příběh,” říká. Název AU! odkazuje na chemickou značku zlata, bolest, starou pražskou espézetku a cokoliv dalšího ze života, co si návštěvník vymyslí.
Z barevného papíru na první dobrou vystřižené a nalepené postavy v komiksu Dnes dítě ilustrují stejnojmennou knihu publicisty Radima Kopáče, jenž po dobu jednoho roku každý den zaznamenával výroky svého dvouletého potomka. Knihu vydalo nakladatelství Meander.
K výtvarnému zpracování si Chalánková vybrala věty, jež ji nejvíc zaujaly. “Pro tuto práci jsem si zakázala internet. Když jsem se rozhodla pro ploštice, které mi přijdou vizuálně zajímavé, šla jsem pro ně do přírody,” říká. Upozorňuje, že ploštice se nejčastěji vyskytují v páru, což pěkně doplňuje tatínka a maminku držící se za ruku.
Foto: Jakub Plíhal
Hana Slívová Hana Slívová
10. 2. 2018 6:30
Má to nejskromnější vystupování, jaké si u umělce lze představit, zdánlivě dětský rukopis, smysl pro absurdno a také cit pro témata, která se člověka osobně dotýkají. Brněnská umělkyně Vendula Chalánková na své přehlídce AU! v pražské Ville Pellé vystavuje například zbrusu nové tragikomiksy, jimiž s dávkou černého humoru komentuje mnohdy ne zcela pozitivní události ze svého života, nové obrazy “eskalující strach” i kouzelné animace pro děti. Výstava potrvá do dubna.
 

Právě se děje

Další zprávy