Začala Smetanova výtvarná Litomyšl, vystavuje i sochy Zoubka a Kmentové

Začala Smetanova výtvarná Litomyšl, vystavuje i sochy Zoubka a Kmentové
Snímek z výstavy soch Evy Kmentové a Olbrama Zoubka.
Vepředu je dílo Evy Kmentové Stopy (1969), vzadu socha Olbrama Zoubka Strážce (1975).
Na snímku je Zoubkovo sousoší Rodina (1973).
Ještě jednou Zoubkovo sousoší Rodina (1973).
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 6. 2021 18:28
V Litomyšli na Svitavsku začal festival Smetanova výtvarná Litomyšl, jehož součástí je i výstava soch Evy Kmentové a Olbrama Zoubka. Do poloviny října pořadatelé plánují 25 přehlídek či akcí. Jde o již tradiční doprovod hudební Smetanovy Litomyšle, jež se letos koná ve dnech 1. až 11. července.

"Smetanova výtvarná Litomyšl je unikátní počtem zapojených subjektů a souběžně pořádaných výstav v malém, desetitisícovém městě," tvrdí pořadatelé.

Kromě tradičních expozic ve výstavních síních a galeriích jsou letos umělecká díla k vidění pod širým nebem. Práce Kmentové a Zoubka zde představuje Galerie Miroslava Kubíka výstavou nazvanou Lidská důstojnost.

Kmentová, která žila v letech 1928 až 1980, a Zoubek, jenž zemřel před čtyřmi roky ve věku 91 let, byli manželé. Kurátoři se pokoušejí najít i momenty jejich vzájemné inspirace.

Výstava zhruba 80 děl je soustředěna na období od konce 50. do začátku 80. let minulého století. Ze Zoubkových prací jsou zde díla Strážci, Běžec nebo plastiky ze série Zastřelení. Od Kmentové pak práce Opuštěný prostor, Lidské vejce či stély s otisky prstů a rtů.

V rámci výtvarného festivalu začala také výstava o historii a budoucnosti Augustovy tiskárny v Litomyšli, jejíž historie sahá nejméně do 15. století. Expozice je umístěná na zahradě tiskárny a ukazuje i plány přeměny památkově chráněného objektu na kulturní centrum.

"Hlavní náplní objektu bude stálá expozice věnovaná Juliu Mařákovi," doplňuje Michal Šimek z Muzejního spolku Augustova tiskárna.

V galerii Pakosta jsou k vidění skleněné reliéfy Andrey Staškové. Na různých místech v Litomyšli bude mít výstavu svých děl od 20. června umělecký sklář Jiří Pačinek.

Regionální muzeum v Litomyšli chystá na 19. června představení olejomaleb spisovatelky, herečky a malířky Ivy Hüttnerové.

V Městské galerii Litomyšl v domě U Rytířů bude mít od 1. srpna autorskou přehlídku nazvanou Časy mezi Časy Veronika Bromová.

Do Litomyšle rovněž připravuje Krištof Kintera sedmimetrovou sochu nazvanou Klacek se modlí. Ztvárňuje klečící figuru, která spíná ruce k nebi. Veřejnosti bude představena 3. července. Podrobný program je na webu.

 

Právě se děje

Další zprávy