Zabývají se ekologií i videohrami. Chalupeckého cenu opět dostane všech pět umělců

Zabývají se ekologií i videohrami. Chalupeckého cenu opět dostane všech pět umělců
David Přílučík: Blind bidding, video, 16 min a 14 vteřin, 2017.
Divoká Šárka, site-specific projekt 2019 až 2022, autoři: Vojtěch Novák, Dominik Bek, Martin Netočný a David Přílučík.
David Přílučík.
Ezra Šimek: No offense, but, performance, 9 minutes, multimedia installation, 2020.
Foto: Cena Jindřicha Chalupeckého
ČTK ČTK
12. 1. 2022 13:18
Cenu Jindřicha Chalupeckého získá pět mladých umělců. Zabývají se osobní a kolektivní identitou, klimatickou krizí či pandemií. Dříve ocenění pro mladé výtvarníky dostával vždy jedinec, před pár lety však pořadatelé přestali vybírat vítěze.

Laureáty 33. ročníku se tak stávají všichni nominovaní - Olga Krykun, David Přílučík, Vojtěch Rada, Martina Drozd Smutná a Ezra Šimek. Výstava jejich prací začne 23. září v pražském Veletržním paláci. Společně s ní se bude konat přehlídka děl zahraničního hosta ceny, kterým je thajský multimediální umělec Korakrit Arunanondchai.

Porota vybírala z 80 portfolií autorů nově vstupujících na scénu. Sdílí "specifický jazyk informovaný digitální estetikou, online platformami a sociálními médii, jež kriticky a nápaditě recyklují", popisují porotci.

"Viděli jsme řadu děl rozkročených mezi skutečnou a digitální existencí, která si pohrávají s tím, jak je umění a život vnímáno na obrazovce a skrze ni, a se vztahem ke skutečným tělům a identitám v trojrozměrném prostoru. Napříč všemi přihláškami pak sloužila pandemie jako neustálá a naléhavá připomínka toho, že fyzická realita stále existuje a zůstává pro lidskou zkušenost zásadní," shrnuje porota.

Pro generaci první laureátky Olgy Krykun je výchozí zkušeností podle poroty "post-digitální intimita", pročež autorka balancuje na pomezí offline a online světa. Kombinuje prvky pohanské mytologie a rituálů se symboly a produkty populární kultury.

Práce Davida Přílučíka vycházejí z jeho osobní zkušenosti se sociální nespravedlností. Silný akcent klade na životní prostředí a hledání průniků mezi přírodou a kulturou.

Vojtěch Rada čerpá estetiku z herního světa, který používá jako kritický nástroj k úvahám o digitální i fyzické realitě a také o tom, kde se hranice mezi nimi již zhroutily.

Snímek z videa Vojtěcha Rady nazvaného Song For The Deaf.
Snímek z videa Vojtěcha Rady nazvaného Song For The Deaf. | Foto: Vojtěch Rada

Obrazy Martiny Smutné se obrací k problému těla z feministické perspektivy. "Její praxe je založena na zkoumání dědictví pramenů mimo bílý mužský kánon malby a zdůrazňuje nedostatečně zastoupené hlasy," uvádějí pořadatelé.

Ezra Šimek se s ironií zapojuje do témat nebinárnosti, genderové fluidity a souvisejících politických i sociálních témat. Často odkazuje na populární západní kulturu, zejména Hollywood.

Porotu letos tvořili Ivet Ćurlin z vídeňské Kunsthalle, umělkyně Anna Daučíková, Charles Esche z Van Abbemusea v nizozemském Eindhovenu, João Laia z helsinského Muzea současného umění Kiasma a kurátor Jan Zálešák. Výstavu finalistů připraví kurátoři Jaro Varga a Anetta Mona Chisa.

Dříve porota vždy posoudila portfolia finalistů a posléze vybrala jednoho laureáta Chalupeckého ceny. Na základě přání nominovaných se nyní už dva roky vítěz nevyhlašuje.

Změna je podle pořádající Společnosti Jindřicha Chalupeckého výsledkem diskusí na místní i mezinárodní scéně o smyslu uměleckých ocenění.

"Tento krok má umenšit míru tlaku na umělkyně a umělce, kteří po celý rok usilovně pracují na nových projektech pro společnou výstavu, ale také poukázat na to, že srovnávat umělecké výkony nelze stejným normativním způsobem jako v jiných odvětvích lidské činnosti," vysvětlují organizátoři.

 

Právě se děje

Další zprávy