Za Kupkův obraz Tvar modré dal kupec přes 55 milionů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 4. 2012 20:00
Jde o rekordní sumu, vydanou na aukci za české výtvarné dílo

Praha - Obraz Františka Kupky Tvar modré se ve středeční aukci v Praze prodal za rekordních 55,75 milionů korun. Jde o rekordní sumu, vydanou na aukci za české výtvarné dílo

Obraz se  vyvolával za 45 milionů korun, aukční přirážka byla výjimečně stanovena jen na tři procenta. Obraz vydražil po telefonu rusky hovořící zahraniční sběratel.

Obraz není  v České republice prohlášen za kulturní památku. Pokud dílo bude chtít nový majitel odvézt ze země, musí ale požádat o vývozní povolení.

Nejdražším v tuzemsku v aukci prodaným Kupkovým dílem jsou už pět let Výšky IV. (Élévation IV.) prodané za 22,1 milionu korun, včetně aukční přirážky pak kupec zaplatil 23,2 milionu korun. Dosavadní Kupkův aukční rekord vůbec měl obraz Pohyb, který se loni v červnu na aukci sbírky Hascoe prodal za 35,5 milionu korun, se všemi poplatky se suma šplhá ke 44 milionům korun.

"Olejů Františka Kupky je velmi málo, je důležité, aby se jeho dílo více v zahraničí prezentovalo, obchod s uměním tomu pomáhá. Jeho dílo ve srovnání s obdobnými autory a jeho vrstevníky je stále nedoceněno," řekl ČTK Vladimír Lekeš ze společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery, která aukci pořádá.

Kupkových abstraktních obrazů je na trhu obecně velice málo, potvrzuje Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art&Antique, který se zabývá také trhem s uměním. Jakékoli cenové odhady jsou podle něj proto problematické.

"Za posledních deset let aukcemi doma i ve světě neprošlo víc jak tucet takovýchto děl. Privátně, či přesněji na galerijních veletrzích byly nabízeny tři další Kupkovy abstrakce," uvádí Skřivánek. I na základě těchto údajů ale je podle něj možné konstatovat, že ceny Kupkových obrazů v posledních pěti letech prodělaly dramatický růst.

Čtěte více

 

 

Právě se děje

Další zprávy