Z Reynkova zámečku bude centrum literatury, stát na něj dá 150 milionů

ČTK ČTK
21. 12. 2020 18:45
Ze statku nebo zámečku v Petrkově na Havlíčkobrodsku, kde žil básník a grafik Bohuslav Reynek, se stane Česko-francouzské centrum literatury a výtvarného umění. Fungovat bude jako samostatné pracoviště Památníku národního písemnictví.
Zámek v Petrkově, kde žili Bohuslav Reynek se Suzanne Renaudovou.
Zámek v Petrkově, kde žili Bohuslav Reynek se Suzanne Renaudovou. | Foto: MKČR

V pondělí to oznámilo ministerstvo kultury. Zároveň potvrdilo červencovou zprávu, že stát zámek koupí a opraví.

Návrh ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD už schválila vláda. Za nemovitost, kterou kupuje od Reynkových potomků, stát zaplatí 18 milionů korun. V příštích pěti letech do rekonstrukce, zřízení centra a jeho provozu vloží dalších téměř 150 milionů.

Bohuslav Reynek, jenž žil v letech 1892 až 1971, v petrkovském domě pobýval s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou. Bydleli zde i jejich synové, fotograf Daniel a překladatel Jiří. V roce 2014 oba krátce po sobě zemřeli, nemovitost přešla na jejich potomky.

Zámeček je památkově chráněný, k budově přiléhá park a hospodářská stavení. Součástí prodejní nabídky jsou lesy, pole a dva rybníky. Celkem jde o 92 198 metrů čtverečních plochy.

Převzetí areálu podle ministerstva umožní prezentovat návštěvníkům to, jak okolní krajina působila na život a dílo Reynka i Renaudové.

"V České republice není tolik významných míst, která by tak silně ovlivnila českou kulturu a umění 20. století, jako je právě Petrkov. Dílo Bohuslava Reynka a jeho ženy neodmyslitelně patří ke kulturnímu dědictví nejen Kraje Vysočina a České republiky a je důkazem výborných česko-francouzských kulturních vztahů," míní ministr Zaorálek.

Podle něj by se z Petrkova mělo stát místo setkávání umělců, kde by se konaly workshopy, konference pro výtvarníky, spisovatele, překladatele a další akce.

Z hlediska financování je projekt rozdělen do tří etap. Ta první, která zahrnuje letošní a příští rok, souvisí s výkupem nemovitostí a jejich technickým zabezpečením.

Druhá etapa projektu, naplánovaná na roky 2021 až 2023, zahrnuje obnovu areálu a vybudování Česko-francouzského centra literatury a výtvarného umění. Třetí etapa od roku 2024 je zaměřena na plný provoz a rozvoj kulturních aktivit.

V příštím roce by podle plánu mělo do Petrkova jít 26,9 milionu korun, z toho 19 milionů z kapitoly ministerstva kultury. Zbylých 7,9 milionu požaduje ministr nad rámec svého rozpočtu.

Pro rok 2022 se počítá s celkem 13,6 milionu korun. Obnova areálu by měla začít roku 2023, kdy se počítá s výdaji 58,6 milionu korun, v roce 2024 s 37,5 milionu a v roce 2025 s 12,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy