Z Arnošta Goldflama se stane pětinásobný maniak

Jitka Gráfová
22. 1. 2008 11:54
V Arše pokračují série Masochista a Voyeur
Foto: www.ceska-trebova.cz

Praha - Dramatik, divadelní režisér a herec uvede v Arše po pět večerů svou novou one-man show nazvanou Maniak. Poprvé před diváky předstoupí v úterý.

Manik je třetí a závěrečnou částí cyklu, jehož předchozí části nesly název Masochista a Voyeur. V nich improvizoval a vyprávěl o posedlostech, úchylkách, zločinech, vraždách, penězích, sexu i dalších mániích.

Ústřední postavou předcházejících dílů byl Jenda "Masochista" Selbstquaeler. V první části cyklu sledoval Goldflam očima dítěte rodinné dějiny od konce 19. století. Jednotlivé večery měly podtituly Dětství a zmatky duše, Dospívání a vzpoury, Solidní život a jeho cena, Smrti a konce a Celý život.

Druhou sérii pak nazval Voyeur. "Masochista pozoruje své okolí a stává se Voyeurem," říkal tehdy o představení a nahlížel tu příběhy své rodiny i spolužáků.

Foto: HaDivadlo

Už tehdy sliboval, že nic nebude tabu. Jen chtěl, aby se večery lišily od hereckých vyprávěnek o rodinách, chalupách a milenkách. "Proto jsou to příběhy a snad ne historky."

Nyní přichází s Maniakem. Prostor dostanou i mánie umělecké - posedlost fantazií, tvorbou, vymýšlením, fabulováním a sdělováním.

Každé představení, na kterém už tradičně spolupracuje David Cajthaml, vzniká jen týden před uvedením a jeden den se zkouší. A každý večer je premiérou i derniérou zároveň.

"Bude to opět způli připraveno, způli improvizováno, zčásti pravda, zčásti vymyšleno, z poloviny vyprávěno a z půlky hráno," říká Goldflam.

Arnošt Goldflam
Arnošt Goldflam | Foto: Aktuálně.cz

Maniaka uvidí diváci v úterý; dvojka pokračuje příští týden a pak každé úterý až o 19. února, kdy bude na programu Manik V.

Vstupenky si mohou diváci zakoupit za sto osmdesát a studenti pak sto korun v pokladně Divadla Archa a sítích Ticketpro.

Arnošt Goldflam dříve působil zejména v brněnském HaDivadle, právě zde měla nedávno premiéru jeho hra Doma u Hitlerů aneb Historky z Hitlerovic kuchyně.

V současné době působí v brněnském Mahenově divadle, kde nastudoval méně známou vernoevku Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce.

Je autorem více než padesáti her a dramatizací, mimo jiné Franze Kafky, Karla Poláčka nebo Roberta Musila.

Jako herec nyní ztvárnil jednu z rolí ve volném pokračování Hrdého Budžese, divadelní adaptaci knižního díla Ireny Douskové Oněgin byl Rusák.

Arnošt Goldflam je i autorem řady knih, za své Pohádky o tatínkovi získal v roce 2005 cenu Magnesia Litera.

"Odjakživa se mi líbili vypravěči, například orientální, rád čítám pikareskní romány," říká Goldflam ke své inspiraci nejen maniakální.

 

Právě se děje

Další zprávy