Warholův portrét Alžběty II. se vrací královské rodině

Kultura Kultura
25. 9. 2012 15:01
Britské královské sbírky získaly dílo Andyho Warhola
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Jednotlivé umělecké předměty se v Britské královské sbírce hromadí už od 15. století, nyní k nim přibudou zástupci popartové kultury. Čtveřici slavných portrétů královny Alžběty II. od Andyho Warhola zakoupili představitelé královské sbírky za nezveřejněnou částku. Koupi údajně posvětila i britská panovnice.

Ve Windsoru bude 23. listopadu zahájena výstava Portréty panovnice. Warholovo dílo na ní nebude chybět. Při své práci vycházel Andy Warhol z fotografie Petera Grungeona. Portrétní fotografie vznikla v roce 1975, kdy bylo královně čtyřicet devět let. Původně byla využita v rámci jubilejního dvacetiletého výročí kralování dcery Jiřího VI. Až v roce 1985 je přebral Warhol a s pomocí výrazných barev stvořil světoznámé tisky. Celkem čtyři kusy se teď vrací ke svému předobrazu.

Chybět samozřejmě nemohla ani oslavenkyně.
Chybět samozřejmě nemohla ani oslavenkyně. | Foto: Reuters

Celý cyklu Warholových obrazů, mezi něž patří i královna Alžběta II. s diadémem a náhrdelníkem, se nazývá Vládnoucí královny a umělec věnoval pozornost čtyřem velkým osobnostem, dále také Beatrix z Nizozemska, Margrethe II. z Dánska a Ntombi Twalaovou ze Svazijska.

V letošním roce královna slavila už šedesáté jubileum od usednutí na britský trůn. Diamantové oslavy zasáhly britskou metropoli ještě před letní olympiádou. Listopadová výstava, kde bude k vidění třeba i portrét od Annie Leibovitz, tak bude dalším kouskem připomínky dlouhého panování další výrazné ženy na trůnu v anglických dějinách.

 

Právě se děje

Další zprávy