Warhol a Československo. První ucelená výstava mapuje kořeny a rodinu pop-artového krále

Barbora Němcová Barbora Němcová
2. 12. 2016 9:55
Příští rok v únoru uplyne třicet let od smrti nejslavnějšího pop artového umělce všech dob Andyho Warhola. K tomuto výročí se pražská Galerie GOAP, která vlastní největší sbírku jeho obrazů v Česku, rozhodla uspořádat expozici, která mapuje Warholův československý původ. Rudo Prekop a Michal Cihlář sbírali předměty svázané s Warholovým životem více než dvacet let. Nyní budou stovky fotografií, dokumentů, rukopisů i audio nahrávek poprvé uceleně vystaveny.
Andy Warhol.
Andy Warhol. | Foto: David LaChapelle, courtesy Fred Torres Collaborations

Více než dvacet let Rudo Prekop a Michal Cihlář pátrali po československých stopách nejslavnějšího pop-artového umělce všech dob Andyho Warhola. Ač se Warhol narodil v Pittsburghu, jeho rodiče pocházejí z malé vísky Miková na severovýchodě Slovenska.

Po více než dvou dekádách budou nyní nasbírané fotografie, dokumenty, rukopisy i audio nahrávky poprvé uceleně vystaveny. Výstava s názvem Warhol/Warhola, která je předzvěstí třicátého výročí umělcova úmrtí, bude k vidění od 9. prosince v galerii GOAP na Staroměstkém náměstí.

Rudo Prekop a výstava Andy Warhol a Československo.
Rudo Prekop a výstava Andy Warhol a Československo. | Foto: Archiv Galerie GOAP

Největší část sbírky je věnována výtvarně talentované Warholově matce Júlii, jež byla svého času vyhledávanou malérečkou, která zdobila fasády domů. Život svého syna velmi výrazně ovlivnila a v umělecké kariéře ho podporovala. Součástí expozice jsou i unikátní fotografie nebo kopie Warholova rodného listu, jehož skutečná existence je doposud zahalena tajemstvím.

"Impulsem pro to, abychom se vydali po československé stopě Andyho Warhola, pro nás byla jeho smrt v roce 1986 a to, když sem o rok později přijel Warholův bratr a první viceprezident Nadace Andyho Warhola John," vysvětluje spoluautor knihy Andy Warhol a Československo Rudo Prekop.

Prekop společně s Michalem Cihlářem a Michalem Byckem, který je kurátorem muzea Andyho Warhola v Medzilaborcích, nejstaršího svého druhu na světě, jezdili po okolních obcích a sbírali artefakty spojené s Warholovou rodinou. "Lidé se přestali bát, začali nám otvírat své archivy a my jsme se tak měli možnost dostat k jedinečným materiálům," dodává Prekop.

Materiály ale Prekop sbíral hlavně při svém pobytu ve Spojených státech. "Gros mého archivu bylo shromážděno během mého pobytu v americkém New York City a Pittsburghu v roce 1994," upřesňuje.

Označit jeden předmět za nejoblíbenější či nejcennější se však Prekop zdráhá. "Sbírka má hodnotu především jako celek. Spousta lidí mi nabízela, že odkoupí jednotlivé fotografie, ale já sbírku nechci trhat," vysvětluje důvody, proč unikátní kolekci poskytl právě galerii GOAP, která ji odkoupila celou. "Buďto všechno, nebo nic," dodává Prekop, který je vedoucím studiového ateliéru na FAMU v Praze.

Vztah k předmětům provázaných s Warholem, které Prekop sbíral bezmála třetinu svého života, má ale velmi rozporuplný. "Na jednu stranu je ten vztah až intimní, na druhou stranu vím, že se od sbírky musím distancovat," vysvětluje. Fotograf je zároveň potěšen tím, že sbírku si lidé budou moci prohlédnout a nebude se na ni prášit v depozitu.

Výstava s jednoduchým názvem Warhol/Warhola (Warhola je původní jméno) bude k vidění od 9. prosince. "Výstava bude nyní dvoupatrová a k vidění je velké množství Warholových originálů, artefaktů, rodinných dokumentů a fotografií včetně snímků Warholova fotografa a laboranta Billyho Namea i dalších kolegů a spolupracovníků," upřesňuje majitel galerie GOAP Zdeněk Kočík s tím, že na výši vstupného se rozšíření výstavy neprojeví.

 

Právě se děje

Další zprávy