Walesa: Ať Grass vrátí občanství Gdaňsku

ČTK, BBC, kul
14. 8. 2006 14:29
Berlín - Přiznání Güntera Grasse, nositele Nobelovy ceny za literaturu, že byl v mládí členem jednotek SS, nezůstalo bez odezvy.

Grass teď čelí kritice, že o své minulosti mluví pozdě a dělá si reklamu na novou knihu.

O členství v SS mluvil v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung s tím, že víc vysvětlí v připravované autobiografii, která by měla vyjít v září. "Právě ta dlouhá léta mlčení byla jedním z důvodů, proč jsem se tuto knihu rozhodl napsat. Deprimovalo mě to. Jednou to už muselo ven," řekl Grass německému deníku. Své tajemství si držel víc než 61 let.

"Grassovo přiznání krátce před vydáním jeho autobiografie zanechává pachuť, že jde o formu propagace vlastní knihy," napsal v neděli berlínský list Bild am Sonntag. "Dokonce i po přiznání zůstává Grass nejvýznamnějším žijícím německým autorem. Ztratil ale své postavení morální autority. Nemůže sice být kárán za to, že se jako mladík stal členem SS, může být ale kritizován za to, že o tom lhal," dodává list.

Foto: ČTK

Německý spisovatel Grass původně tvrdil, že byl v roce 1944 povolán k protiletadlové obraně a v zajetí pak zůstal do roku 1946. Teď nabízí jinou verzi: jako patnáctiletý chtěl uniknout z domova a dobrovolně se přihlásil k námořnictvu. Protože byl mladý, odmítli ho. Až ke konci války mu přišel povolávací rozkaz a Grass narukoval k jednotkám 10. obrněné divize v Drážďanech.

Jak ale osmasedmdesátiletý spisovatel podotýká, během nasazení od února 1945 do zranění, které utrpěl 20.dubna téhož roku, "ani jednou nevystřelil". Později byl zajat Američany po skončení války se stal pacifistou a ikonou německé levice. Podílel se na boji za ochranu lidských práv a proti diskriminaci a bezpráví například tím, že v Lübecku založil svou Nadaci ve prospěch Romů.

"Po 60 letech přichází jeho přiznání trochu pozdě," řekl magazínu Der Spiegel významný historik Joachim Fest. Grassův životopisec Michael Jürgs se nechal slyšet, že "cítí osobní zklamání".

Foto: Reuters

Šok z Grassova přiznání zapůsobil i v českém PEN-klubu, od kterého spisovatel v roce 1994 dostal Cenu Karla Čapka. Není vyloučeno, že mu tato cena bude odebrána. "Budeme o tom jednat," řekl bývalý předseda klubu Jiří Stránský v České televizi. "Já bych to nenechal jen tak projít."

Naopak nový předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček je shovívavý. "Až česká literární obec stejně kajícným způsobem, byť po letech, přizná spolupráci s někdejším gestapem, mladší potom se Státní bezpečností a komunistickou stranou, můžeme Grasse soudit. Jakékoli kroky směřující k odebrání ceny  by byly hloupé," řekl

Před podobným problémem jako český PEN-klub stojí polský Gdaňsk, kde se Grass před válkou narodil a později dostal jeho čestné občanství. Městská rada chce zvážit odebrání, ale nehodlá spěchat.

"Věc je příliš čerstvá, abychom ji hned komentovali," řekl předseda městské rady Bogdan Olesezek. Bývalý polský prezident Lech Walesa už nicméně spisovateli vzkázal, aby občanství vrátil.

Grass se narodil roku 1927 a je považován za jednoho z nejvýznamnějších žijících literátů v Evropě. Průlomem v jeho literární tvorbě byl především román Plechový bubínek z roku 1959. Nobelovu cenu získal o čtyřicet let později.

 

Právě se děje

Další zprávy