Výtvarnou osobností roku 2011 je Krištof Kintera

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 1. 2012 9:11
Druhé místo mají Rafani za film 31 konců/31 začátků
Krištof Kintera: Z vlastního rozhodnutí
Krištof Kintera: Z vlastního rozhodnutí | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Socha v podobě lampy umístěná v parku pod Nuselským mostem v Praze přinesla výtvarníkovi Krištofu Kinterovi ocenění Osobnost roku 2011. Socha se jmenuje Z vlastního rozhodnutí a autor ji věnoval lidem, kteří skokem z mostu ukončili svůj život. 

Cena Osobnost roku je udělována za významný počin na české výtvarné scéně v uplynulém roce. Takovým počinem může být samostatná výstava, vydání publikace, účast na významné zahraniční přehlídce nebo - jako právě v Kinterově případě - konkrétní dílo.

Rafani: 31 konců/31 začátků
Rafani: 31 konců/31 začátků | Foto: Aktuálně.cz

Vítěze vybírala desetičlenná porota složená z kurátorů a teoretiků umění z celkem čtyř desítek jmen navržených organizátory ceny. Na základě hlasování byl pak připraven seznam 18 finalistů (pro se musela vyslovit alespoň polovina poroty).

Letos poprvé v desetileté historii ceny zvítězila realizace ve veřejném prostoru, dříve to byli hlavně umělci, kteří zaujali výraznou samostatnou výstavou či výstavami.

"Je pozitivní, že zvítězila realizace ve veřejném prostoru. Kinterova socha je velice zajímavým a důležitým příspěvkem k problému pražských pomníků, a to jak svým tématem, tak i řešením," komentovala Kinterovo vítězství historička umění Hana Rousová, která byla členkou poroty. 

Druhé místo mají Rafani za natočení filmu 31 konců/31 začátků. Na dalších příčkách se umístili Dominik Lang a Kateřina Šedá, kteří prezentovali Českou republiku v zahraničí (Benátské bienále, projekt Od nevidím do nevidím v Tate Modern) a dále Mark Ther za video, se kterým vyhrál Cenu Jindřicha Chalupeckého. 

Laureát ceny od loňského roku dostává - v narážce na jedno ze stěžejních děl moderního umění - černý čtverec, který pro něj namaluje vítěz předchozího ročníku. Pro Kinteru ho tak vytvoří Josef Bolf. Slavnostní předání má formu večírku na počest laureáta. Ten se uskuteční až začátkem března, neboť Krištof Kintera momentálně pracuje na přípravě své velké výstavy, která se bude od 29. února do 13. května konat v pražské Městské knihovně (GHMP).

Černý čtverec od Jana Merty, který dostal Josef Bolf jako Osobnost roku 2010
Černý čtverec od Jana Merty, který dostal Josef Bolf jako Osobnost roku 2010 | Foto: Jan Rasch, artalk.cz

Cena osobnost roku vznikla v roce 2002 při Galerii Klatovy/Klenová, od loňského roku ji společně pořádají odborný měsíčník o umění Art & Antiques, internetový časopis artalk.cz a galerie GAVU Cheb. Kromě hlavní ceny se od loňského roku udílí také cena čtenářů artalk.cz.

Tu letos vyhrála Kateřina Šedá, na druhém místě je Dominik Lang a za ním v těsném závěsu Eva Koťátková, která taktéž vystavovala i v zahraničí (nominována byla mimo jiné za účast na bienále v Lyonu a prezentaci na veletrhu Frieze v Londýně).

Krištof Kintera skončil u čtenářů na šestém místě, druzí Rafani zůstali v anketě artalk.cz téměř opomenuti. Čtenáři mohli kromě jmen navržených mezi finalisty porotou hlasovat také pro své favority, žádný z nich však nezískal více než 15 bodů.

Mezi takto navrženými jmény se nejčastěji objevovaly dvojice Jasanský-Polák (za výstavu v Galerii výtvarného umění v Ostravě a účast na výstavě Mutující médium v Galerii Rudolfinum), Artamonov-Klyuykov (za výstavu v Oblastní galerii v Jihlavě) a Pavel Sterec za účast na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Osobnost roku tradičně funguje jako jisté referendum , jak odborná veřejnost hodnotí výsledky Ceny Jindřicha Chalupeckého, připomíná šéfredaktor časopisu Art&Antiques Jan Skřivánek. Loňský ročník byl přijat velice pozitivně. Ještě nikdy se nestalo, aby se do první desítky dostali hned tři finalisté Chalupeckého ceny (Dominik Lang, Mark Ther a Jiří Thýn).

 

Právě se děje

Další zprávy