Výtvarníky roku jsou Mrkus a podruhé za sebou Kintera

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 1. 2013 17:59
Mrkus i Kintera vyhráli díky loňským výstavám Next Planet a Výsledky analýzy
Kalendář Dream for life 2013 - Krištof Kintera
Kalendář Dream for life 2013 - Krištof Kintera | Foto: Tomáš Třeštík pro Art for Life

Praha - Cena Osobnost roku, která se uděluje žijícím autorům za nejvýraznější umělecký počin uplynulého roku, má letos dva vítěze. V hlasování odborné poroty získali shodný počet bodů Krištof Kintera a Pavel Mrkus. Oba dva bodovali se svými loňskými výstavami; Krištof Kintera dostal cenu už za rok 2011. Tehdy porota ocenila jeho pomník sebevrahům pod Nuselským mostem.

Čtěte také
Na výstavě Krištofa Kintery se děti bojí. A vědí proč

"V jedenáctileté historii ceny je to poprvé, kdy se něco takového stalo, ale pravidla to umožňují," řekl zakladatel ceny, ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu Marcel Fišer.

Foto: Vojtěch Marek

Kintera byl oceněn za výstavu Výsledky analýzy v Galerii hlavního města Prahy, která se stala nejnavštěvovanější výstavou současného umění v historii galerie. Během dvou a půl měsíce ji vidělo jedenadvacet tisíc lidí.

Mrkus porotu zaujal výstavou Next Planet, kterou připravil pro Dům umění města Brna. Šlo o komplexní videoinstalaci zkoumající hranice mezi reálným a nereálným, datovým a hmotným.

Cenu Osobnost roku organizuje časopis Art+Antiques a portál Artalk.cz ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Chebu. O vítězi rozhoduje desetičlenná porota, jejímiž členy letos byli Radek Horáček, Ondřej Chrobák, Magdaléna Juříková, Tomáš Knoflíček, Rostislav Koryčánek, Lenka Lindaurová, Pavlína Morganová, Marek Pokorný, Hana Rousová a Petr Vaňous.

"Hlavním smyslem ceny je připomenout nejzajímavější počiny na poli výtvarného umění za uplynulý rok. Které výstavy se dostanou do první desítky, je tak stejně důležité jako jméno vítěze," říká šéfredaktor Art+Antiques Jan Skřivánek.

Na dalších příčkách se v hodnocení poroty umístila dvojice Jiří Franta a David Böhm, dále Stanislav Kolíbal, Richard Loskot, Dominik Lang, Pavla Sceránková, skupina Rafani, Ivan Kafka, Jaromír Novotný a Kateřina Šedá.

V hlasování čtenářů získal nejvíce bodů Stanislav Kolíbal za svou retrospektivu v Jízdárně Pražského hradu.

Cena má podobu černého čtverce, který vytváří vždy předchozí laureát. "Černý čtverec od Krištofa Kintery dostane Pavel Mrkus, co ale dáme Krištofovi, budeme muset ještě vymyslet," uvedl Marcel Fišer.

 

Právě se děje

Další zprávy