Výtvarníci žádají ministra o odvolání Knížáka

Radek Wohlmuth
11. 4. 2008 14:49
Šéf Národní galerie je autokrat, píší v dopisu

Praha - Umělci a teoretici výtvarného umění chtějí odvolat Milana Knížáka z pozice generálního ředitele Národní galerie. Jeho práci v čele této instituce kritizují už dlouho, ale Knížákova pozice se do této doby zdá být neotřesitelná.

Další pokus o změnu iniciovali umělci Tomáš Císařovský a Jiří David, který je zároveň pedagogem na VŠUP, a s nimi kritička a kurátorka Galerie Václava Špály Lenka Lindauerová.

Trojice se prý několikrát pokoušela sejít se s ministrem kultury Václavem Jehličkou. Ten je ale osobně nepřijal a z diskuze s jeho náměstkem Mikešem prý získali pocit, že má Milan Knížák politickou ochranu. Proto se rozhodli napsat ministru kultury otevřený dopis, ke kterému připojilo své podpisy padesát umělců a historiků umění.

Mezi nimi jsou rektor pražské VŠUP Pavel Liška, děkan FAMU Michal Brigant, ředitel Nadace současného umění Praha Ludvík Hlaváček nebo umělci Petr Nikl, Ján Mančuška, Krištof Kintera, Vladimír Skrepl, Václav Stratil a Kateřina Šedá. Mnozí z nich představují elitu naší výtvarné scény, jsou nositeli Ceny Chalupeckého nebo vyučují na vysokých školách.

Foto: Markéta Márová-Dlouhá
Čtěte také:
Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla
Ministerstvo: Knížák při nákupu díla nechyboval
Celebritózní umělec Knížák si hraje na rebela

Signatáři se domnívají, že vedení Národní galerie v Praze je dlouhodobě autokratické, její úroveň stále klesá a kredit nejdůležitější umělecké instituce státu se hroutí.

Upozorňují na nedostatečnost práce galerie a její trend k izolaci a sebestřednosti. Jedinou "zásluhou" galerie prý zůstává jen nákladné nekoncepční rozšiřování expozičních prostor ve státem financovaných objektech.

Důvodem tohoto stavu je podle nich právě osoba Milana Knížáka, který je ve funkci už "dlouhých osm let". Domnívají se, že "k oživení činnosti Národní galerie je potřebná obměna vedení, nejlépe vzešlá z otevřeného mezinárodního konkurzu na pozici generálního ředitele."

Ke Knížákově výměně mají vést i jiné důvody. Třeba velká fluktuace odborných pracovníků v Národní galerii, konfrontační přístup galerie k jiným významným projektům na poli domácího výtvarného umění či střet zájmů.

Tím je podle iniciátorů dopisu například funkce Milana Knížáka v grantové komisi Magistrátu hl. m. Prahy, která přiděluje finance na konkurenční projekty a konkurenčním institucím. Samo ministerstvo prý navíc už v roce 1998 deklarovalo, že funkční období generálního ředitele je čtyřleté.  Pak musí být vyhlášen konkurz.

 

 

Právě se děje

Další zprávy