Výstavy v roce 2015: Kokoschka, Tracey Emin i anthroposofové

ČTK ČTK
15. 12. 2014 16:37
Národní galerie připravuje na rok 2015 rozsáhlou expozici Oskara Kokoschky, v Rudolfinu se představí Roger Hiorns i ženská senzibilita, intuice a empatie.
Jedna z prací Rogera Hiornse, vystavených v roce 2013 v v galerii De Hallen v nizozemském Haarlemu.
Jedna z prací Rogera Hiornse, vystavených v roce 2013 v v galerii De Hallen v nizozemském Haarlemu. | Foto: De Hallen Haarlem

Praha - K hlavním výstavním projektům Národní galerie v roce 2015 patří expozice Oskar Kokoschka a pražská umělecká scéna nebo výstava Bosonozí proroci o umělcích, kteří ve svém díle předznamenávali příští vývoj umění.

Galerie připomene také devadesátiny Stanislava Kolíbala a českou animovanou tvorbu při příležitosti 50 let Večerníčku.

První dvě zmíněné výstavy vznikají ve spolupráci s renomovanou zahraniční institucí, stejně jako výstava ženského umění 70. let. Čtyři výstavy v Národní galerii budou věnované architektuře, ve Veletržním paláci na podzim začne výstava Mladá scéna, která by měla pravidelně vždy s externím kurátorem představovat současné domácí umění.

Ženy a transformace v Rudolfinu

Galerie Rudolfinum připravuje tři hlavní výstavy, představí práci britského umělce Rogera Hiornse, před pěti lety nominovaného na prestižní Turnerovu cenu. Pracuje s nalezenými nebo transformované objekty, často se zapojením živých modelů.

Významnou vlastností jeho díla je kladení otázek osobního, spirituálního a obecně civilizačního charakteru.

Výstava vznikne ve spolupráci s Centre Pasquart ve švýcarském Bielu a s Ikon Gallery v britském Birminghamu. Umělec pro tuto sérii tří výstav připraví většinu nových děl.

Ředitel galerie Petr Nedoma je kurátorem výstavy umělkyň Marlene Dumas, Tracey Emin, Berlinde De Bruyckere, Kiki Smith a Louise Bourgeois. Pět významných představitelek současného umění spojuje podle Nedomy ženská senzibilita, intuice a empatie.

Mančuška a okultista Delville v GHMP

Galerie hlavního města Prahy uspořádá v Městské knihovně první retrospektivu Jána Mančušky, laureáta Chalupeckého ceny, který zemřel před pěti lety ve věku 39 let.

Historik umění Otto Urban pro Dům U Kamenného zvonu připravuje výstavu Jeana Delvilla (1867 až 1953), belgického symbolistního malíře, spisovatele a okultisty.

Olomoucké Muzeum moderního umění připravuje výstavu, která chce ozřejmit anthroposofické umění ve střední Evropě, tedy ukázat, že významní anthroposofičtí tvůrci byli zastoupeni i v českých zemích a v Polsku. Koncepce výstavy představí architektonické modely, design, umělecké řemeslo, sochařství, grafiku a malířství, stejně jako oblečení, hračky i hudební nástroje.

 

Právě se děje

Další zprávy