40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Arthur Jafa: Apex, 2013, video.
Arthur Jafa: Apex, 2013, video. | Foto: Galerie Rudolfinum

Arthur Jafa

Galerie Rudolfinum, Praha
17. ledna až 31. března

Osmapadesátiletý rodák z amerického města Tupelo Arthur Jafa pracuje s filmem, včetně nalezených záběrů, a zabývá se obrazem současné afroamerické kultury. V minulosti dělal kameramana newyorskému režisérovi Spikeu Leeovi nebo se svým studiem vyprodukoval videoklip k tracku 4:44 od rapera Jay-Zho.

"Směs segmentů známých ikon, historických událostí černošské kultury a anonymních těl v různých emocionálně vyhrocených stavech nadšení a zoufalství přináší syntetizující pohled na americkou historii života černošské komunity," avizují organizátoři první české přehlídky Jafových děl, kterou v polovině ledna otevře pražská Galerie Rudolfinum.

Ta se tématy souvisejícími s postavením černošské komunity v USA zabývala již vloni na přehlídce videoartu nazvané Domestic Arenas. Její součástí byl například film losangeleského autora Kahlila Josepha vytvořený na hudbu rapera Kendricka Lamara.

Chystaná výstava děl Arthura Jafy vznikla ve spolupráci s londýnskými Serpentine Galleries, kde předloni stejnojmennou přehlídku - celý název zní A Series of Utterly Improbable, Yet Extraordinary Renditions - připravil renomovaný kurátor Hans Ulrich Obrist ve spolupráci s Amirou Gadovou. Vloni se výstava přesunula do Berlína, nyní přichází do Prahy. Za českou stranu je kurátorem ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma.

 

Právě se děje

Další zprávy