40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Květa Pacovská je na archivním snímku z veletrhu Svět knihy.
Květa Pacovská je na archivním snímku z veletrhu Svět knihy. | Foto: ČTK

Květa Pacovská: Grafické práce a objekty z 60. let

Colloredo-Mansfeldský palác, Galerie hlavního města Prahy
2. října až 1. března 2020

V uplynulém roce se devadesáti let dožila malířka a ilustrátorka dětských knih Květa Pacovská, která vystudovala malbu ještě u Emila Filly a s asamblážemi se jí věnuje od 60. let minulého století.

Držitelce prestižní Ceny Hanse Christiana Andersena před třemi roky Galerie hlavního města Prahy věnovala velkou výstavu v Městské knihovně. Letos tatáž instituce obrátí pozornost k volné grafice a objektům z papíru. Ty Pacovská tvořila zejména v 60. a na počátku 70. let minulého století.

"Této oblasti nebyla doposud věnována náležitá pozornost a pro příznivce jejího díla bude do značné míry překvapující," avizuje kurátorka Hana Larvová, podle níž jsou právě v této rané grafice zformulována základní východiska, z nichž dílo Pacovské vychází. Výstava se uskuteční v Colloredo-Mansfeldském paláci v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy