40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Foto: Galerie výtvarného umění v Chebu

Vladimír Houdek: Future Polis II

Galerie výtvarného umění v Chebu
10. ledna až 31. března

V menší, ale uznávané Galerii výtvarného umění v Chebu, kterou vede kunsthistorik se zaměřením na umění 20. a 21. století Marcel Fišer, budou již od tohoto čtvrtka k vidění nejnovější obrazy a koláže Vladimíra Houdka. Tento absolvent ateliéru malby Vladimíra Skrepla na pražské Akademii výtvarných umění je držitelem Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2012 i Ceny kritiky pro mladou malbu a patří k nejsledovanějším českým malířům. Několik "svých" sběratelů už má také v Německu.

Houdek ve svých dílech "spojuje malířský verismus s technicistními exaktními tvary, které však podobnost se součástkami strojů pouze předstírají", dí kurátoři. Autor tak prý vytváří dokonalou iluzi něčeho, co neexistuje.

Pořadatelé výstavy v Chebu také připomínají, nakolik Houdek ve svých plátnech vždy zdůrazňuje malířskou hmotu a její vrstvení, což se projevuje v tom, jak jeho díla působí až fyzicky.

 

Právě se děje

Další zprávy