Výstavní pavilon v Paříži čeká rekonstrukce za téměř 12 miliard korun, poslouží také olympiádě

Na střeše komplexu vznikne terasa s výhledem na francouzskou metropoli.
Vizualizace prostorů Grand Palais v Paříži po rekonstrukci.
Vizualizace prostorů Grand Palais v Paříži po rekonstrukci.
Vizualizace prostorů Grand Palais v Paříži po rekonstrukci.
Vizualizace prostorů Grand Palais v Paříži po rekonstrukci.
Foto: LAN Paris
Kultura Kultura, AFP
13. 2. 2018 16:35
Téměř půl miliardy eur bude stát rekonstrukce předního pařížského výstavního pavilonu Grand Palais. Kromě státu na ni přispěje módní značka Chanel. Muzejní komplex bude kvůli tomu dva roky zavřený. V roce 2024 ho využijí letní olympijské hry v Paříži.

Přední francouzský výstavní pavilon Grand Palais bude kvůli rekonstrukci na více než dva roky zavřený. Dnes to oznámili jeho provozovatelé, zastřešující francouzská státní organizace Réunion des musées nationaux.

Změn podle ní dozná všech šest výstavních prostor, z nichž první vznikly roku 1900 u příležitosti Světové výstavy konané v Paříži.

"Nové prostory nabídnou trvalý kulturní zážitek. Jedna místnost prostřednictvím digitálních technologií představí francouzské národní sbírky. Další se bude věnovat bohaté historii Grand Palais a akcím, které se zde konaly od roku 1900," uvedli správci budovy.

Rekonstrukce začne v prosinci 2020, kdy se muzeum zcela uzavře. První prostory mají být přístupné na jaře 2023.

Komplex Grand Palais, jejž tvoří několik budov, propojí nová ulice pro pěší nazvaná Rue des Palais. Tou bude možné od známého bulváru Champs Élysées projít až k řece Seině.

Na ulici, minimálně zčásti kryté, se mají nacházet restaurace, šatny, prodejny vstupenek či zahrady.

Do Paláce objevů, tedy muzea vědy sídlícího v západním křídlu Grand Palais, povede nový vchod z náměstí Jeana Perrina. A na střeše celého komplexu vznikne terasa s výhledem na francouzskou metropoli.

Rekonstrukci má na starosti francouzsko-italský architektonický ateliér LAN neboli Local Architecture Network.

Z celkové částky 466 milionů eur, což je v přepočtu 11,8 miliardy korun, francouzská vláda uhradí 288 milionů. Dalších 150 milionů zajistí zastřešující organizace Réunion des musées nationaux, 25 milionů eur pak dodá značka luxusního zboží Chanel, jejíž návrhář Karl Lagerfeld v prostorách Grand Palais pořádá módní přehlídky.

Díky tomuto sponzorskému daru bude ornamentální vstup do paláce pojmenován po zakladatelce této značky Coco Chanel.

Jak upozorňuje agentura AFP, ke změnám v Grand Palais dochází krátce před chystanými letními olympijskými hrami, jež se v Paříži uskuteční roku 2024. Během nich se v prostorách výstavního pavilonu bude soupeřit v taekwondu a šermu.

Více než dvouletá uzavírka muzea ovlivní také francouzskou výtvarnou scénu - v Grand Palais se konají tři přední zdejší veletrhy umění Fiac, Paris Photo a Pařížské bienále. Podle serveru TheArtNewspaper.com budou všechny tři muset hledat dočasné nové umístění.

 

Právě se děje

Další zprávy