Setkání s Havlem i Tomáškem. Výstava připomene dalajlamovu první návštěvu Prahy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 7. 2020 9:25
První návštěvu 14. dalajlamy v tehdejším Československu připomene výstava fotografií Stanislava Doležala, která začne tento pátek v pražském prostoru Tibet Open House. Nejvyšší tibetský duchovní v únoru 1990 přijel do Prahy na pozvání prezidenta Václava Havla, jenž se stal prezidentem krátce předtím, 29. prosince 1989.
Pražský arcibiskup a primas český František kardinál Tomášek v objetí s dalajlamou na balkonu Arcibiskupského paláce v Praze.
Pražský arcibiskup a primas český František kardinál Tomášek v objetí s dalajlamou na balkonu Arcibiskupského paláce v Praze. | Foto: ČTK

Výstava se koná v prostoru Tibet Open House ve Školské ulici a organizátoři ji připravili u příležitosti dalajlamových pondělních 85. narozenin. Přehlídka bude přístupná od tohoto pátku 10. července do 30. září.

Dalajlamova návštěva v české společnosti otevřela téma dodržování práva na svobodu a prostor pro svobodné vyjadřování, uvádějí pořadatelé z Linhartovy nadace. Setkání dalajlamy s jeho příznivci se konala na různých místech Prahy, jak dokládají Doležalovy snímky, které doplňují texty tehdejšího Havlova tajemníka Saši Neumana.

Dalajlama navštívil Prahu v únoru 1990. Pomodlil se u sochy svatého Václava, sešel se s kardinálem Tomáškem i Václavem Havlem, který se později stal jeho blízkým přítelem. "Tisíce lidí čekaly před hotelem Jalta, o setkání s tibetským duchovním vůdcem měla zájem televize, novináři, filmaři," líčil o pět let později týdeník Respekt.

"Svatý muž například při svém pobytu v Praze v roce 1990 vyřkl jména bratří Holíků, hvězdných českých hokejistů, a vyrazil tím svým hostitelům dech," všimla si Mladá fronta DNES v roce 1997, kdy se dalajlama po sedmi letech do Česka vracel už na pozvání Fora 2000.

Od té doby tibetský nejvyšší duchovní navštívil Prahu desetkrát, naposledy v roce 2016.

Dalajlama již více než 60 let žije v indickém exilu, kam utekl po potlačeném protičínském povstání v březnu 1959. Usadil se v severoindického města Dharamsála a zřídil tam uprchlické tibetské centrum. Na místě dosud sídlí tibetská exilová vláda, klášter, univerzita a školy.

Za odmítání násilí dalajlama v roce 1989 obdržel Nobelovu cenu za mír.

"V posledních letech ze zdravotních důvodů omezil cesty po světě. Do Tibetu se nepodíval od roku 1959 a za éry čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který jej dál označuje za separatistu, už se to zřejmě nestane. Dnes je dalajlama vystaven čím dál intenzivnějšímu tlaku čínské diplomacie, trestající každou zemi, jejíž představitelé ho přijmou," napsalo o dalajlamovi tento týden Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy