Výstava v Lobkowiczkém paláci ukazuje digitální umění, naváže na ni konference

ČTK ČTK
11. 10. 2021 15:38
S uměním, které lze sbírat a nakupovat v digitální podobě, seznamuje nová výstava v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě. Přístupná je zdarma do pátku 15. října. V sobotu začne dražba děl, kterým se říká nezaměnitelné tokeny podle anglické zkratky NFT pro non-fungible tokens.

Výtěžek aukce by měl jít na podporu Lobkowiczkých sbírek. Návštěvníci výstavy budou moci získat i jeden token, který může být prvním v jejich případné sbírce, říká potomek slavného šlechtického rodu William Rudolf Lobkowicz. Projekt, jenž zahrnuje i konferenci, s kolegy nazval Non-Fungible Castle.

Token je kód, čip nebo přístupový klíč. Ve stolní hře, kde nahrazuje měnu, se jedná o žeton či kupon. V umění je to nosič pro dílo, jímž může být cokoli od obrazu přes hudbu až po text a které lze zobrazit na vybraném zařízení od mobilu po televizní obrazovku.

Nezaměnitelné tokeny se na specializovaných internetových tržištích prodávají i za kryptoměny. Zásadním prvkem tokenů je nezfalšovatelné potvrzení o jejich vlastnictví, zapsání do takzvaného blockchainu, tedy decentralizované databáze transparentních on-line transakcí.

Lobkowicz uvedl, že úvahy vedoucí k výstavě a dražbě začaly v průběhu pandemie. Tehdy se mimo jiné uzavřely objekty, ve kterých Lobkowiczové představují své sbírky, a zmenšily se možnosti, jak získávat peníze na jejich údržbu a správu.

Kromě projektu Jóga v historickém prostředí, což bylo streamování cvičení z palácových prostor, kde sbírky sídlí, měli Lobkowiczové úspěch s virtuálními prohlídkami. "Měli jsme na jednom streamu lidi z šesti kontinentů. Začali jsme hledat cesty, jak naše sbírky představit širšímu publiku. A narazili jsme na NFT. Ne kvůli ceně, ale kvůli technologii, díky níž může umění cestovat během sekundy po celém světě," popisuje William Rudolf Lobkowicz.

Digitální umění ve formě tokenů se prodává za vysoké ceny, podobně jako u tradičního umění.

Mezi umělci, kteří se věnují tvorbě nezaměnitelných tokenů, figurují i Češi. Díla některých z nich se prodávají na tržišti, které v červnu spustila společnost Binance, největší kryptoměnová burza světa. Jako tokeny lze pořídit třeba díla Julia Reichela, Anežky Hoškové nebo Joea Muczky juniora. Jeho dílo The Right Direction bylo před několika dny vydraženo za více než 45 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba milion korun. Jedná se o dosud nejdražší české NFT.

Výstava v Lobkowiczkém paláci může být pro širší veřejnost první možností, jak se seznámit s digitálním uměním. Uvidí třeba originál obrazu Paola Veronese a vedle něj token - obraz, jenž se mění a nabízí i pohled na strukturu nehotového plátna, kterou odhalil rentgen.

Dalším dílem v podobě tokenu je notový zápis hudby zkomponované Annou Marií Vilemínou, hraběnkou z Althannu - návštěvníci ho spatří mimo jiné v pohybu a za doprovodu hudby.

Dalšími vystavenými tokeny jsou díla, která vytvořili současní umělci inspirovaní obrazy z Lobkowiczkých sbírek, nebo práce, jež pořadatelé nazývají restaurátorskými tokeny. Těmi jsou třeba digitální podoby dvou skleněných negativů, na nichž byly před více než sto lety zachyceny dva obrazy slavného českého barokního malíře Petra Brandla. Obrazy zkonfiskovali nacisté, nikdy nebyly vráceny, uvádějí Lobkowiczové.

Skleněné negativy jsou citlivé a tato NFT souvisí s bezprostřední potřebou jejich záchrany a také širším cílem digitalizace celých Lobkowiczkých sbírek.

Umělkyně Krista Kim prodává „první digitální dům NFT na světě“ za více než 500 000 dolarů. | Video: Dezeen
 

Právě se děje

Další zprávy