Výstava v Arcidiecézním muzeu Olomouc přibližuje historii tamní zaniklé synagogy

Kultura Kultura
25. 10. 2017 8:40
Silnou židovskou komunitu, která žila na přelomu 19. a 20. století v Olomouci, mapuje výstava v tamním Arcidiecézním muzeu. Zaměřuje se zejména na synagogu od v Přerově narozeného vídeňského architekta Jacoba Gartnera a potrvá do ledna 2018.
Zaniklá olomoucká synagoga.
Zaniklá olomoucká synagoga. | Foto: Muzeum umění Olomouc

Arcidiecézní muzeum Olomouc připravilo výstavu, která se věnuje historii zaniklé olomoucké synagogy a přibližuje význam židovské komunity v historii města Olomouce. Zlatý věk prožívala na konci 19. století, kdy tu také vznikla samostatná židovská obec.

"Pro potřeby stále početnějšího židovského obyvatelstva sloužilo několik modliteben, mezi lety 1895 až 1897 pak vznikla nová synagoga v místech tehdy vyrůstajícího náměstí Marie Terezie za Terezskou branou," říká autorka výstavy Gabriela Elbelová.

Autorem architektonického návrhu synagogy byl v Přerově narozený vídeňský architekt Jacob Gartner, autor několika synagogálních staveb na území tehdejšího Rakouska-Uherska. Budovu navrhl v módním orientálně byzantském slohu.

Výstava je rozdělená na dvě části, první se zaměřuje na stavbu synagogy z architektonického a uměleckohistorického hlediska a zasadí ji do širšího kontextu tvorby jejího autora: vedle plánů olomoucké synagogy jsou k vidění také plány jeho dalších nedochovaných synagog v Kroměříži, Holešově, Prostějově, Opavě či Vídni.

Druhá část pak mapuje náboženský život olomoucké židovské obce do roku 1942.

Ten se návštěvníkům kromě textových panelů s medailony významných představitelů obce, dobových fotografií či dochovaných modlitebních knih představí předměty odvezenými v rámci tzv. válečných svozů z olomoucké synagogy, spjatými se jmény konkrétních mecenášů z řad členů obce.

 

Právě se děje

Další zprávy