Výstavu Toyen vidělo přes 40 tisíc lidí, Národní galerie ji prodlužuje

ČTK ČTK
28. 7. 2021 11:58
Národní galerie Praha kvůli velkému zájmu prodloužila výstavu Toyen nazvanou Snící rebelka. Rozsáhlou retrospektivu nekonvenční umělkyně mohou zájemci navštívit až do 22. srpna. Od 1. srpna se také navýší kapacita sálu na 75 procent.
Snímek z výstavy Toyen ve Valdštejnské jízdárně.
Snímek z výstavy Toyen ve Valdštejnské jízdárně. | Foto: ČTK

Vstupenky na nové termíny jsou v prodeji od této středy, termín je nutné předem rezervovat on-line či na pokladně Valdštejnské jízdárny.

Od chvíle, kdy byla začátkem května otevřena pro veřejnost, výstavu Toyen vidělo 43 tisíc lidí. Kapacitu však omezují vládní opatření, zájem tak v některých případech převyšoval možnosti pořadatelů. Původně měla přehlídka skončit 15. srpna. "Radost návštěvnic z toho, že si prohlížejí díla Toyen, možná násobí pocit úlevy, že se po měsících konečně smí znovu chodit na výstavy. Lehce euforická nálada obměkčuje i jinak přísnou ostrahu," napsalo v recenzi Aktuálně.cz.

Kromě důležitých etap autorčiny tvorby výstava vyzdvihuje zásadní témata z díla Toyen, jako jsou poezie, příroda, erotika či alchymie. K vidění jsou také obrazy, které umělkyni darovali její přátelé André Breton, Victor Brauner či Yves Tanguy.

Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, žila v letech 1902 až 1980. Patřila k nejoriginálnějším a nejznámějším českým umělkyním 20. století. Ještě za života se proslavila také ve Francii, kde pak trvale pobývala od roku 1947.

Výrazná tvorba a neotřelé životní postoje vzbuzují po celém světě zájem o její osobu i práci. Za 60 let kontinuální tvůrčí činnosti a úzkého kontaktu s vůdčími básníky i mysliteli své doby Toyen vytvořila mnohovrstevnaté a průkopnické dílo.

Národní galerie výstavu přichystala s hamburskou Kunsthalle a pařížským Muzeem moderního umění. Právě tam zamíří z Prahy, vernisáž v Hamburku je naplánována na 24. září. Autorkami projektu jsou kurátorka Anna Pravdová ve spolupráci s Annie Le Brunovou a Annabelle Görgen-Lammersovou.

 

Právě se děje

Další zprávy