Výstava roku začíná: Valdštejn a jeho doba

Jakub Jareš, Jiří Kropáček
15. 11. 2007 0:00
Uvnitř: Interaktivní průvodce výstavou
Valdštejn a jeho doba
Valdštejn a jeho doba | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Největší výstava roku - Albrecht z Valdštejna a jeho doba - začne už dnes ve Valdštejnské jízdárně v Praze. K vidění bude až do 17. února 2008.

Výstavu připravoval přes 20 měsíců tým historiků z Národního muzea a Vojenského historického ústavu. Třetím z organizátorů byl Senát České republiky.

Výsledek? Jízdárna zaplněná 727 exponáty, včetně desítek zahraničních zápůjček z Itálie, Rakouska, Německa, Holandska, Švédska, Dánska a Maďarska. Ve všech těchto zemích Valdštejn působil a nebo proti nim bojoval se svými vojsky.

Fakta

  • Albrecht z Valdštejna a jeho doba
  • 15. 11. 2007 17.  2. 2008
  • denně od 10 do 19 hod (ve čtvrtek do 21 hod)

Valdštejnovy bitvy jsou také námětem řady obrazů na výstavě. "Je tady například Obsazení Prachatic a Bitva na Bílé hoře od holandského malíře Pietera Snayerse, jedny z nejvzácnějších obrazů, které tu máme," říká Eliška Fučíková, hlavní kurátorka výstavy.

"Unikátem je také rozsáhlý Valdštejnův horoskop, který den po dni předpovídá jeho život. Objevil se teprve během práce na výstavě na zámku v Kopidlně," doplňuje Ladislav Čepička, druhý z kurátorů.

Výstava chce kromě Albrechtova života představit také atmosféru jeho doby. K vidění jsou proto ukázky nábytku, dobové oblečení, dětské hračky, šperky anebo skleněné poháry.

  • Pojďte s námi do Valdštejnových dob.

Nechybí samozřejmě ani vojenské památky: palaše a meče generálů třicetileté války, Valdštejnovo slavnostní jezdecké sedlo z červeného sametu nebo třeba odlehčené kožené dělo zapůjčené z dánských sbírek.

Poslední výstava o Valdštejnovi se u nás konala k 300. výročí od jeho zavraždění v Chebu v roce 1934.

Od té doby se podle autorů výstavy pohled na císařského generalissima výrazně proměnil.

"Chceme ho představit nejen jako válečníka, ale také jako mecenáše umění a finančníka a stavitele schopného spravovat obrovské državy," říká Ladislav Čepička z Vojenského historického ústavu.

"Kdyby žil Albrecht dnes, byl by někdo jako Bill Gates. Dokázal se vypracovat z malých poměrů na jednu z nejvýznamnějších osobností svého století," doplňuje historička umění Eliška Fučíková.

Autoři jsou si přesto vědomi, že jeho postava budí otázky. "Je to postava ohromně kontroverzní, není na ní černobílý pohled. Ta výstava jej ale nechce soudit, chce představit jeho dobu a ukázat, že to nebylo století temna," myslí si předseda senátu Přemysl Sobotka.

Výstava zabírá celou Valdštejnskou jízdárnu a je rozdělena do čtyř oddílů. Každý z nich dokumentuje jedno z období generálova života, poslední se věnuje jeho "posmrtnému" kultu, především v 19. století.

Valdštejnův obraz a rodokmen
Valdštejnův obraz a rodokmen | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

K výstavě vychází již v den otevření dvě publikace: katalog koncipovaný jako Průvodce výstavou a také objemná 624stránková monografie "Albrecht z Valdštejna, Inter Arma Silent Musae".

Na své si na výstavě přijdou také děti. U vstupu dostanou pracovní sešity, se kterými budou celou výstavu řešit různé úkoly. Když uspějí, čeká je na konci odměna. Anebo také pranýř či dřevěný osel, symbol potupy u valdštejnovských vojsk.

Jak na výstavu  - praktické tipy

  • Zajděte na výstavu v čtvrtek po práci. Každý čtvrtek má otevřeno až do 21 hodin.
  • Zajděte na výstavu první středu v měsíci, od 15 do 20 hodin je vstup zdarma.
  • Kupte si na začátku Průvodce výstavou - popisky na výstavě jsou stručné, zážitek s průvdocem bude podstatně větší. (Průvodce stojí 370,- Kč.)
  • Vemte na výstavu děti. Zabaví se hrou během celé výstavy a je pro ně připraven koutek vedle kavárny. Domů jim můžete koupit CD-ROM s povídáním a počítačovou hrou o Valdštejnovi.
  • Zajděte na přednášky k výstavě konají se vždy v úterý od 17 hod v Zaháňském salónku Valdštejnského paláce. Více o přednáškách ZDE.
 

Právě se děje

Další zprávy