Výstava plakátů Jaroslava Fišera je slast pro sběratele

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
10. 9. 2011 19:32
Ve Světozoru pokračuje cyklus československého plakátu

Praha - Do konce října potrvá v pražském kině Světozor výstava filmových plakátů a knižních obálek Jaroslava Fišera. Je čtrnáctým pokračováním cyklu autorských výstav Zlatá éra československého filmového plakátu.

Fišer (1919-2003) působil jako grafik, typograf a výstavní designér. V letech 1959-1987 vytvořil více než stovku plakátů. Za Hru o jablko získal v roce 1976 Stříbrného Huga na MFF v Chicagu.

Vytvořil například plakáty k sérii o Angelice, ke komedii Ať žijí duchové, ke snímku Vojtěcha Jasného Až přijde kocour, ke komedii Bonnie a Clyde po italsku či k filmu Věry Chytilové Faunovo velmi pozdní odpoledne.

Fišer studoval na Českém vysokém učení technickém v Praze, na Uměleckoprůmyslové škole a Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Samostatně vystavoval od roku 1946, kolektivně od čtyřicátých let 20. století. Byl členem skupiny Bilance (od roku 1957) a Umělecké besedy (od roku 1992).

Po studiích se chtěl věnovat monumentální malbě. Strávil rok studijního pobytu v Číně při realizaci čs. putovní výstavy v Pekingu, Šanghaji a Kantonu. Působil ve výstavnictví, podílel se na přípravě expozice pro Brusel a Montreal, pro československou výstavní expozici v Bruselu vytvořil logo.

Zcela poprvé bude výstava plakátů doplněna i ukázkami z dalších autorových prací - kromě 40 filmových plakátů se tu představí celkem 50 ukázek z knižní tvorby Jaroslava Fišera. Jeho knižní obálky patřily od konce 50. let k tomu nejlepšímu, co v této oblasti užitého umění u nás vznikalo.  

Dal podobu mnoha edicím českých vydavatelství (Mladá fronta / Smaragd, Československý spisovatel / České básně a další). Spolu se Zdeňkem Seydlem, Liborem Fárou, Jaroslavem Švábem a dalšími patřil ke špičce tvůrců výtvarné podoby československých knih.

 

Kombinoval různé výtvarné prostředky (grafické znaky, prvky koláže s typografickými postupy). Navrhoval také známky - první z roku 1964 byla příznačně ke XIV. MFF v Karlových Varech

Zahajovací výstavou v tomto tematickém cyklu byly koncem roku 2006 plakáty Petra Poše. V letech 2007 a 2008 se pak představila tvorba Antonína Sládka, Zdeňka Zieglera, Karla Machálka, Olgy Poláčkové-Vyleťalové a Vratislava Hlavatého.

V roce 2009 zde proběhly výstavy tří klasiků československého plakátu - Milana Grygara, Karla Vacy a Zdeňka Kaplana. Loni následovali Bedřich Dlouhý, opět Zdeněk Ziegler a Josef Vyleťal a letos na jaře Karel Teissig.

 

Právě se děje

Další zprávy