Výstava na zahradě ostravského Plata zachycuje přestavbu jatek na galerii

ČTK ČTK
26. 4. 2021 13:53
Ostravská městská galerie Plato na zahradě otevřela výstavu fotografií Lukáše Jasanského a Martina Poláka nazvanou Předácký kus. Zachycuje přestavbu bývalých městských jatek, tedy objektu, do kterého se instituce přestěhuje po rekonstrukci.

Série černobílých fotografií je volně přístupná veřejnosti od úterý do pátku vždy od 11 hodin do 15 hodin.

Lukáš Jasanský a Martin Polák již více než 30 let tvoří fotografický tandem. Tentokrát v rozvalinách rekonstruované budovy instalovali svou výstavu, kterou posléze zachytili pomocí dřevěného deskového fotoaparátu ze začátku 20. století. Tatáž technika byla běžně používána již ve druhé polovině 19. století, odpovídá tak zhruba období vzniku jatek.

Takzvaná cestovní komora nabízí bohatší stupnici šedých tonů, nejvyšší možnou ostrost a určuje velikost fotografie 18 krát 24 centimetrů. "Použít historickou fotografickou techniku se přímo nabízelo," říká Polák. "S tím jsme se ale nespokojili a vydali jsme se náročnou cestou vytváření krátkodobé výstavy, která se zároveň stane pionýrským nebo též předáckým počinem v budoucím galerijním prostoru," dodává v narážce na fakt, že přehlídka zahajuje celoroční cyklus nazvaný Ó a ach, krása, ruina a strach.

Autoři zachytili přechodový stav, kdy se z ruin jatek stává trvalé sídlo galerie Plato. Rekonstrukce památkově chráněného objektu začala vloni, dokončena bude na jaře 2022.

Výstavu pod kurátorským vedením Edith Jeřábkové umístil architekt Dominik Lang na zastřešenou zahradu galerie s výhledem na jatka. Fotografie instaloval do dřevěných vitrín, které jsou zhotoveny ze stavebních desek.

"Když se na výstavě Předácký kus díváme na fotografie výstavy, která již proběhla a je minulostí, díváme se zároveň do přicházející budoucnosti a vedle nás se přítomně tyčí obě těla Plata, skleněné a cihlové. Díváme se na fotografie ve vitrínách a máme pocit, že vidíme Berlín po bombardování. Ruiny jsou si na fotografiích často tolik podobné," míní kurátorka Jeřábková.

Přehlídka potrvá do 29. srpna, vstup je volný.

 

Právě se děje

Další zprávy