Matisse přitáhl do Tate přes půl milionu lidí. Víc než Hirst

jla
Aktualizováno 16. 9. 2014 12:59
Poprvé v historii zaznamenala výstava pořádaná britskou galerií Tate více než půl milionů návštěvníků.
Henri Matisse v Tate Modern.
Henri Matisse v Tate Modern. | Foto: Profimedia

Londýn - Výstava Henriho Matisse v londýnské galerii Tate Modern přilákala během pěti měsíců rekordních 560 tisíc návštěvníků. Padl tak dosavadní rekord z roku 2002, kdy se na výstavu Picassových děl přišlo podívat 467 tisíc lidí, na retrospektivu Damiena Hirsta 463 tisíc.

Výstava pozdních Matissových koláží nazvaná Matisse: Cut-Outs (Matisse: Vystřihovánky) byla v Londýně k vidění od dubna a skončila minulý týden. Nyní se přesouvá za oceán, kde ji bude od října do února příštího roku hostit newyorské Muzeum moderního umění (MoMA).

Zatímco rozsáhlá výstava Matissových pozdních děl přilákala do galerie mírně více lidí než se čekalo, letní výstava dílak Kenneth Clark - Hledání civilizace počtem návštěvníků spíše zklamala. "Důkazem síly a přístupnosti Matissova díla je fakt, že výstava upoutala návštěvníky všech věkových kategorií," uvedl ředitel Tate Modern Nicholas Serota. 

Na výstavu do vašeho kina

Matisse tvořil své práce z papíru - "vystřihovánky" - zejména v posledních letech svého života na přelomu 40. a 50. let, kdy už ze zdravotních důvodů nemohl malovat. Kurátoři je nyní poprvé shromáždili na jednom místě, a to včetně všech součástí slavného cyklu Modré akty. "Je to součást naší práce smést prach z děl, která by mohla být zapomenuta," komentoval Serota. 

Na dvě stě kin po celé Británii nabídlo exkluzivní přímý přenos prohlídky výstavy Matissových "vystřihovánek" přímo z londýnské galerie. Do kinosálů se přišlo podívat téměř 15 tisíc lidí a v brzké době se virtuální prohlídka dostane i do kin mimo Velkou Británii.

Tate vytáhne další triumf - postel Tracey Emin

Skupina čtyř galerií Tate plánuje vynést na světlo i další ze svých klenotů včetně uměleckého díla Tracey Emin z roku 1988 Moje postel. Její kontroverzní práce, kterou začátkem letošního roku prodala za více než dva miliony liber, mohou návštěvníci vidět mimo jiné i v galerii Tate Liverpool.

Tracey Emin: My Bed. Instalace je na prodej zhruba za milion liber.
Tracey Emin: My Bed. Instalace je na prodej zhruba za milion liber. | Foto: Profimédia

Podle Serota by celé své dílo složené z prázdných lahví vodky, poházených kondomů a neustlané postele měla instalovat sama umělkyně. "Máme velice schopný tým techniků a restaurátorů, kteří dílo pečlivě nastudují tak, abychom jej mohli instalovat kdekoliv. Avšak doufám, že se na instalaci bude podílet minimálně v Margate," vysvětluje ředitel galerie.

Za roky 2013 a 2014 navštívilo rodinu galerií Tate zatím sedm milionů lidí, což je o 740 tisíc lidí méně něž loni.

 

Právě se děje

Další zprávy