Výstava k výročí úmrtí Zdeňka Buriana

RiK, ČTK
5. 2. 2006 15:00
Štramberk (Novojičínsko) - Výstava obrazů a kreseb Zdeňka Buriana dorazila po tříletém putování světem až do Štramberka.

V něm malíř prožil část svého života. Dnes zahájená výstava je první ze série akcí pořádaných u příležitosti 25. výročí úmrtí známého ilustrátora dobrodružných knih pro mládež.

Výstava s podtitulem Na vlnách odvahy a dobrodružství byla původně připravena jen pro České centrum ve Stockholmu, díky obrovskému zájmu ale putovala do mnoha dalších zemí, například do Norska, Lotyšska, Nigérie nebo Polska. Nyní si ji až do 4. června mohou lidé prohlédnou v Muzeu Zdeňka Buriana.

Uvidí 170 reprodukcí Burianových kreseb. "S originály by byl velký problém při vývozu do zahraničí, proto jsme zvolili tuto variantu," vysvětlil Durčák. Štramberskou expozici rozšířil oproti zahraniční verzi o některé Burianovy ilustrace ke knihám, jež nebyly nikdy vydány.

Katalog k výstavě obsahuje i malířovo zamyšlení o jeho tvorbě. "Vlastně jsem dokumentarista. A protože dělám pro mládež, tak nemohu fantazírovat. Ti dnešní mladí lidé už o světě ledacos vědí a jsou kritičtí. Každou nepřesnost, každou neznalost faktu velice rychle objeví," řekl před lety Burian.

Zdeněk Burian (1905 až 1981) ilustroval 14.000 kresbami více než 600 knih v 50 nakladatelstvích. Zabýval se nejen výlety do prehistorie, ale vytvořil i i ilustrace knih Karla Maye nebo Julese Verna.

Další informace ze Štramberka naleznete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy