Výstava Diasových fotografií připomíná 80. výročí zahájení transportů

ČTK ČTK
16. 10. 2021 16:07
Výstava fotografií nedávno zesnulého Pavla Diase v pražském Domě U Černé Matky Boží připomíná 80. výročí zahájení židovských transportů z českých zemí. Jmenuje se Torzo - Vzpomínky pro budoucnost a potrvá do 28. listopadu.

Dias zemřel letos v dubnu ve věku 82 let. Jeho dědeček přežil pobyt v koncentračním táboře, část fotografovy rodiny tam zahynula.

Pavel Dias přes 30 let dokumentoval místa, kde tábory stály. Navštěvoval vzpomínkové akce v ghettech, vyhlazovacích táborech i původní budovy lágrů, zachycoval návraty přeživších. Ti následně předávali svědectví svým potomkům, čímž Dias v čase zdokumentoval i kulturu připomínání.

Diasově tvorbě je věnované i letošní Bubnování pro Bubny pořádané pražským Památníkem ticha, které se na nádraží Bubny koná tuto sobotu odpoledne, ve výroční den prvního transportu o tisíci lidech. Do roku 1945 jich tudy do ghett a koncentračních táborů prošlo na 50 tisíc. Tradičním bubnováním pořadatelé s návštěvníky společně vyjadřují svůj postoj k mlčení, které bylo spolupachatelem masové vraždy.

Památník ticha s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze a Židovským muzeem je také pořadatelem výstavy z Diasovy pozůstalosti, která se nachází ve čtvrtém podlaží Domu U Černé Matky Boží. Více než 100 fotografií ukazuje místa paměti, symbolické scény, chvíle usebrání, šťastných shledání a piety. Několik snímků se jako prolog k výstavě nachází na nádraží Bubny.

"Expozice třicetiletého svědectví návratů na stigmatizovaná místa je vzpomínkou na nedávno zesnulého fotografa a také zamyšlením nad současným pohledem na odkaz, se kterým pracujeme," říká autor konceptu, námětu a scénáře výstavy Pavel Štingl.

Výstava vzdává hold Diasově dílu. "Ctí jeho pohled na fotografii a zároveň představuje současný kurátorský výběr z více než pěti tisíc fotografií, přičemž většina z nich nebyla dosud veřejně prezentována," doplňuje Štingl.

Součástí přehlídky Diasových fotografií je doprovodný program. Komentované prohlídky se konají 19. října, 2. a 11. listopadu. 26. října je v plánu přednáška historika fotografie Tomáše Pospěcha.

V nabídce je i program pro školy, který studentům i pedagogům nabídne vhled do zobrazování a interpretace historie.

 

Právě se děje

Další zprávy