Vysmívaný Spider-Man od U2 láme na Broadwayi rekordy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 1. 2012 13:01
Devět představení vyneslo za týden 2,9 milionu dolarů
Foto: Reuters

New York - Představení Spider-Man: Turn Off the Dark, k němuž napsali hudbu Bono a The Edge z irských U2, je nejdražší, nejodkládanější a zřejmě i nejvysmívanější muzikál v dějinách Broadwaye. Přesto nyní vytvořil nový rekord týdenních tržeb.

V uplynulém týdnu vyneslo jeho devět představení celkem 2,9 milionu dolarů. Dosavadní rekord držel muzikál Wicked, který ve stejném týdnu v předchozím roce utržil 2,2 milionu dolarů.

Náklady na Spider-mana ovšem dosáhly 75 milionů dolarů a potrvá roky, než představení začne být ziskové. Muzikál láká diváky především na kaskadérské scény, které se odehrávají přímo nad hlavami publika. Nácvik těchto scén ale provázely technické problémy.

Foto: Reuters

Několik herců při nich bylo vážně zraněno a představitelka jedné z hlavních rolí po jedné z nehod představení opustila. O muzikál se kvůli tomu zajímali i pracovníci newyorského úřadu bezpečnosti práce. Vyhozena nakonec byla na jaře i režisérka Julie Taymorová.

Kvůli špatným reakcím diváků při předpremiérách bylo nutné muzikál jen pár měsíců před definitivním termínem premiéry přepracovat. Oficiální uvedení se nakonec konalo v půli června 2011 po šesti posunech a po rekordních 183 předpremiérách, ale ani to dílo nezachránilo od další dávky špatných kritik.

Když loni na jaře před jednou z plánovaných premiér začaly vycházet recenze, označily Spider-Mana za megalomanský spektákl pro turisty, ukázku, jak vyhodit peníze, nebo za muzikál "mrtvý už při narození".

Čtěte také:
Bonova Spider-Mana nezachránil ani chirurgický tým

I nová verze však podle ohlasů zůstala na "kaňon daleko" od dobrého muzikálu - byť některé recenze uznávají, že se pročistil příběh a zpřesnily charaktery postav a většina kritiků chválí výkony herců v hlavních rolích: Reeva Carneyho v postavě Petera Parkera a Jennifer Damianové coby Mary Janeové.

Nejpozitivnější hodnocení celé produkce ale zní, že muzikál je nyní nudný, jak v půli roku napsal The New York Times s tím, že se posunul "od špatnosti, z níž padá čelist, k pouhé prostřednosti".

Naopak Hollywood Reporter uvedl, že Spider-Man je pořád vypasené monstrum, protože "záchranný chirurgický tým mu sice dodal do žil fanouškovský humor a rocková gesta, ale nenašel při operaci srdce". Magazín kritizoval i hudbu. "Je to její průměrnost, co z muzikálu dělá třetiřadou zábavu," napsal a označil několik melodií za "šokantně nejapné".

Slavnější polovina U2 pro muzikál zkomponovala dvacítku písní, které interpretuje dvacetičlenný orchestr. U příležitosti premiéry vyšla deska se 14 songy, kterou produkoval Steve Lillywhite. Pilotním singlem byla píseň Rise Above 1 (viz video).

Dá se ale očekávat, že přes všechny kritiky zvědavost turistů a dalších diváků udrží Spider-Mana na scéně mnohem déle, než je u produkcí s tak špatnými ohlasy obvyklé.

Producenti Michael Cohl a Jeremiah Harris uvedli, že muzikál do konce roku vidělo okolo 600 000 diváků a v průměru vydělává 1,2 milionu dolarů týdně. Zatím ho proto chtějí udržet na Broadwayi, ale plánují, že vyjedou i na turné mimo New York. Rádi by také na představení prodali licenci a udělali z něj frančízu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy