Vyšly neznámé texty Jaroslava Haška

Hej, ČTK
22. 11. 2005 6:00
Ester Kočičková a vnuci Jaroslava Haška a Josefa Lady pokřtili knihu neznámých textů Jaroslava Haška.

Kniha se jmenuje Když bolševici zrušili vánoce a obsahuje různé humoristické a satirické texty Jaroslava Haška, které nalezl a uspořádal editor Petr Kovařík. Jde o texty neznámé, utajené a "pravděpodobné".

O těch posledních Petr Kovařík říká: "Kromě toho jsou v naší knize i některé texty, u nichž je Haškovo autorství možné a pravděpodobné. V tomto případě jsem přihlédl k časopisu Karikatury, kde působil jako redaktor Josef Lada. Právě tam Hašek nejednou popsal celé číslo pod různými pseudonymy, iniciálami či se nepodepsal."

Knihu doprovázejí samozřejmě ilustrace Josefa Lady, stejně jako Haškovo nejslavnější dílo, Osudy dobrého vojáka Švejka. Podle Kovaříka je ale vydané Haškovo dílo stále nekompletní, šestnáctisvazkové pramenné vydání Haškových spisů z let 1955 - 1973 neobsahuje vše. Haškův vnuk Richard k tomu řekl: "Každá doba si mého dědečka tak trochu přivlastňovala. A co se nehodilo, škrtla."

O tom, jak byl Hašek využíván v různých českých dějinných epochách, mluví v doslovu ke knize i Kovařík, cituje přitom zápis z deníku spisovatele Václava Kaplického z 50. let: "Stejně jako komunisté si ho mohou přivlastňovat legionáři, ruští monarchisté nebo anarchisté. Všichni do jisté míry právem, neboť Hašek se měnil podle okolností a vždy jako politik upřímně věřil tomu, co psal. Stálý povahový rys Haškův byl sklon k satiře, k níž ho sváděly poměry, v nichž žil."

 

Právě se děje

Další zprávy