Výročí Picassa: Obrazy visí i v Praze

Zdeněk Mihalco
23. 10. 2006 17:30
Praha - Pablo Picasso se narodil přesně před 125 lety. Nejen muzea, která se soustředí na tvorbu nejslavnějšího malíře 20. století, připravila zváštní výstavy.

Infobox

Pablo Picasso (1881-1973)

  • Narozen 25. října 1881 ve španělské Malaze
  • 1904 - usazuje se v Paříži
  • 1908 - maluje slavný kubistický obraz Slečny z Avignonu
  • 1937 - maluje obraz Guernica inspirovaný španělskou občanskou válkou
  • Po druhé světové válce jsou jeho díla vystavována po celém světě
  • Po válce se zabývá zejména sochařstvím, keramikou a grafikou

Španěl Picasso, vlastním jménem Ruiz y Picasso, vytvořil přes 45 tisíc uměleckých děl; kromě obrazů i skulptury, kresby, grafiku a keramiku.

Jeho rozsáhlé dílo je vystaveno ve všech koutech světa, v Japonsku i íránském Teheránu. Kromě světoznámých galeriíí existuje i několik muzeí, které se soustředí pouze na jeho Picassovo dílo.

Umělec se narodil v roce 1881 v jihošpanělské Malaze. Právě tady vzniklo před nedávnem Picassovo muzeum pokládané za jedno ze tří nejvýznamnějších na světě.

Kromě stálé expozice 204 děl, z nichž 160 věnovali či dlouhodobě zapůjčili Picassova snacha a vnuk, je tu právě od od  října do února příštího roku instalována výstava Picasso: Ženy. Jde o portréty a akty z pozdějšího období autorovy tvorby.

Jinak jsou v Malaze vystaveny hlavně méně známé obrazy a další exponáty z Picassova mládí.

Výjimečná kolekce raných obrazů a kreseb z autorova mládí je vystavena v paláci Palau Berenguer de Aguillar v Barceloně. Muzeu díla věnoval sám Picasso. Většinu z více než tisíce vystavených děl vytvořil právě v Barceloně.

Tři hudebníci. Obraz visí v Muzeu moderního umění v New Yorku stejně jako jedno z nejslavnějších děl Slečny z Avignonu
Tři hudebníci. Obraz visí v Muzeu moderního umění v New Yorku stejně jako jedno z nejslavnějších děl Slečny z Avignonu | Foto: Pablo Picasso

Tady od 15.listopadu do poloviny února příštího roku tady proběhne výstava Picasso a cirkus. Obrazů z vrcholného období je v muzeu málo.

Picassovo muzum v Salé v Paříži je považováno za nejvýznamnější umělcovu sbírku na světě. Obsahuje přes 3000 objektů, z toho asi dvě stovky obrazů. Muzeum otevřené v roce 1985 vystavuje mnohé z nejslavnějších Picassových děl.

Na jihu Francie se město Antibes chlubí jednou z méně známých, ale mimořádně zajímavých Picassových sbírek. Ve středověkém hradu Grimaldi je vystaveno 252 jeho prací; převážně je vytvořil právě v tomto městě.

La Joie de Vivre, obraz v muzeu ve francouzském Antibes
La Joie de Vivre, obraz v muzeu ve francouzském Antibes | Foto: Pablo Picasso

Zvláštní akce k výročí narození Picassa probíhá ve Vídni. Výstava s názvem Malování proti času ve výstavní síni Albertina představuje více než dvě stě Picassových děl z posledních šestnácti let jeho života.

Guernica, slavný obraz z roku 1937 je vystaven v Madridském Pradu
Guernica, slavný obraz z roku 1937 je vystaven v Madridském Pradu | Foto: Pablo Picasso

Jde o takzvané "rychlé období" - kdy se při vědomí blížící se smrti pokoušel vytvořit co největší počet děl. K vidění jsou Picassovy nejoblíbenější motivy: milostné scény, akty a autoportréty. Výstava končí v lednu příštího roku.

  • Více informací o výstavě ZDE

Také v pražském Veletržním paláci lze obdivovat Picassovo dílo. Galerie vlastní celkem sedm obrazů: Stojící žena, Krajina s mostem, Žena, Stůl s pohárem, Sedící ženský akt, Žena v lenošce a Autoportrét. Navíc jsou v galerii ukryty i dvě umělcovy plastiky. Většinu z v Praze vystaveného díla Španěl vytvořil na počátku minulého století.

 

Právě se děje

Další zprávy