Předměty, kterým v žilách koluje Československo. Založení republiky uctí velká výstava na Hradě

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
Aktualizováno 25. 8. 2017 17:49
Vlajka vztyčená legionáři na palubě parníku plujícího kolem světa, krajanská legionářská náborová cedule z USA či archiválie tak vzácné, že mohou zůstat na světle jen měsíc a pak musí zpět do depozitářů. Po loňské sérii výstav k 700. výročí narození Karla IV. čeká Hrad další velká výstava, tentokrát ke stoletému jubileu Československa. Historici se netají tím, že na příští rok připravují unikátní dílo.
Prezidentská Škoda VOS ze 40. a 50. let bude k vidění na Pražském hradě na jedné z výstav v roce 2018.
Prezidentská Škoda VOS ze 40. a 50. let bude k vidění na Pražském hradě na jedné z výstav v roce 2018. | Foto: ČTK

Praha - V příštím roce se na Pražském hradě uskuteční unikátní výstavní cyklus Založeno 1918. Řadu předmětů, které opustí stinné prostředí depozitářů, zatím totiž běžní smrtelníci skutečně vidět nemohli, protože čekaly na restaurování. Nebo dosud nebylo zřejmé, k jakému přesně příběhu z minulosti se vážou.

Například náborový banner, používaný v americkém Stanfordu pro verbování do československých legií ve Francii, objevili vojenští historici při inventarizaci teprve před několika lety. Do sbírek do té doby vůbec nebyl zapsaný. Do Československa se dostal po válce, když ho legionáři přivezli.

Teprve nedávno se také podařilo historikům určit původ ručně malované vlajky s nápisem "Pravda vítězí". Vyrobili ji českoslovenští vojáci na Blízkém východě, když se cvičili v Jerichu - předtím, než vyrazili do tvrdých bojů u severoafrického Tobruku.

Historici se chtějí zaměřit právě na příběhy, které se k jednotlivým exponátům vážou, aby výstava nebyla jen "hodinou dějepisu".

"Vykládat historii je jedna věc, něco jiného ale je přímo vidět originály prototypů a grafických návrhů státní vlajky. Nebo třeba jednu z prvních vlajek, která odpovídá dnešní podobě. Vztyčili ji na americké lodi President Grant legionáři, když se v roce 1920 vraceli ze Sibiře do Evropy - ve stejné době, kdy v Československu, do kterého cestovali, podobu vlajky uzákonili," přiblížil pro Aktuálně.cz ředitel odboru muzeí Vojenského historického ústavu (VHÚ) Michal Burian.

Vlajka z lodi President Grant podle dostupných informací nikdy nebyla vystavená. Stejně tak improvizovaný náborový banner ze Spojených států, verbující krajany do francouzských legií. "Takových předmětů tam bude mnoho," říká Burian.

Výstavy na Pražském hradě

  • leden až červen 2018: Labyrintem dějin českých zemí (v Císařské konírně) - originální archiválie, pohřební insignie Přemysla Otakara II., originály zemských desek, Zlatá bula sicilská, Rudolfův majestát či Washingtonská deklarace
  • březen až říjen 2018: Doteky státnosti (Jízdárna Pražského hradu) - historie státních symbolů, různé podoby nejvyšších státních vyznamenání, prezidentský automobil Škoda VOS, text abdikačního projevu Edvarda Beneše z roku 1938, dopisy Milady Horákové z žaláře, originály historických vlajek
  • červenec až říjen 2018: Stráž na Hradě pražském (Tereziánské křídlo): stovka fotografií a řada exponátů z historie Hradní stráže a její sokolské minulosti

Zdroj: Hrad.cz

Příběhy v sobě ukrývají i originály praporů pařížského Sokola a České družiny. Pod tím prvním přísahali legionáři Roty Nazdar ve Francii, pod druhým starodružiníci v Kyjevě. Tedy první československé legionářské jednotky, zformované z Čechů žijících na začátku první světové války v cizině.

Klimatizovaná "Klenotnice" na vzácné archiválie

Specialitou bude prostora, které dvacítka pracovníků chystajících výstavu přezdívá Klenotnice. Právě zde, v klimatizovaném a světelně šetrném prostoru, návštěvníci uvidí listiny z minulosti českého státu - té dávnější i té z období vzniku republiky a jejích dějin.

V březnu bude Klenotnice opatrovat originály všech československých a českých ústav, později dojde ale i na Zlatou bulu sicilskou, Rudolfův majestát či Washingtonskou deklaraci z 18. října 1918, která vyhlásila nezávislost Československa.

Dokumenty se budou každý měsíc střídat, déle je archiváři na světle nechat nemohou. Navíc bude omezený denní počet návštěvníků citlivých expozic. "Při překročení limitu by se mohly zhoršit přísné klimatické podmínky, které vzhledem k charakteru exponátů musíme dodržovat," vysvětlil pro Aktuálně.cz David Šebek ze Správy Pražského hradu.

Podle předběžných informací se nicméně počítá s tím, že by k opakovaným vstupům do Klenotnice měla stačit jedna vstupenka.

Jedna návštěva stačit nebude

Vzhledem k rozsáhlosti projektu pořadatelé rozdělili cyklus na tři části: výstavu Labyrintem dějin českých zemí, která se koná od ledna do června, expozici Doteky státnosti od března do října v Jízdárně Pražského hradu a výstavu Stráž na Hradě pražském, která mezi červencem a říjnem zmapuje osudy Hradní stráže.

Kdo bude chtít navštívit všechny tři expozice, tomu jedna návštěva Hradu nebude stačit, protože první a třetí okruh se časově nepřekrývají. "Chceme nabídnout výstavní program po celý rok oslav 100. výročí založení ČSR. Termíny výstav jsou navíc určovány dalšími faktory: jednak možnostmi autorských týmů a jednak samotnými exponáty, z nichž některé lze vystavovat pouze určitou omezenou dobu," řekl k tomu David Šebek.

Kromě Pražského hradu a Vojenského historického ústavu se na projektu podílejí Česká pošta, Národní technické muzeum i archivy ministerstva vnitra či Poslanecké sněmovny. Některé exponáty zapůjčí Národní muzeum.

"Ti, kdo výstavou projdou, možná pochopí, proč lidé dříve vyvěšovali státní vlajku a jaký to mělo význam. Že to byl symbol, za který šli legionáři bojovat a umírat. Že nejde jen o oficiální podobu oslav, ale záleží i na tom, jak si svátek vzniku demokratické republiky lidé připomínali doma i za komunismu. Nebo za protektorátu, kdy byla oslava 28. října v podstatě odbojový čin," dodává vojenský historik Burian.

Hrad zatím neupřesnil, jakou podobu budou mít bezpečnostní opatření. Turisty nyní u sídla českých králů a prezidentů čekají bezpečnostní rámy, před nimiž se tvoří fronty. Pro návštěvníky výstav ale pořadatelé chystají zvláštní vstupy přímo do Císařské konírny, Jízdárny Pražského hradu a Tereziánského křídla, které budou jednotlivé expozice hostit.

 

Právě se děje

Další zprávy