Vypískaný Černý hájí změny SOP, operu bude řídit Rappl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 6. 2011 14:58
K prvním krokům bude patřit vznik jednoho baletu
Ondřej Černý
Ondřej Černý | Foto: CSR Fórum

Praha - Ředitel Národního divadla a pověřený ředitel Státní opery Praha Ondřej Černý se domnívá, že transformace pražské operní scény v letech 2012 až 2015 neprodraží provoz a vytvoří podmínky pro zlepšení umělecké kvality představení. Zástupci Unie odborového svazu profesionálních zpěváků naopak považují spojení ND a SOP za nekoncepční.

Majetkové sloučení ND a SOP do jedné příspěvkové organizace ministerstva bude znamenat změnu financování, o výši příspěvku se bude teprve jednat. "Spojení obou institucí neprodraží provoz, naopak ho zlevní, protože každá fúze přináší úspory," řekl Černý na setkání s novináři.

Když tyto kroky ministerstva obhajoval na úvod pondělního galakoncertu, dočkal se nesouhlasného bučení a pískotu přítomných. Naopak prohlášení zástupců odborů, v němž požadují vysvětlení postupu ministerstva, se setkalo se souhlasným potleskem.

Čtěte také:
Státní opera vypískala Černého za obhajobu slučování

Podle odborářů povede majetkové propojení k 1. lednu 2012 k vážným problémům Státní opery i Národního divadla. Své argumenty sdělí na středeční tiskové konferenci v Domě odborových svazů v Praze.

Jiří Besser
Jiří Besser | Foto: Jan Langer

Černý zdůraznil, že v tuto chvíli mají SOP i ND naplánovány sezony 2011 až 2012, které chystané změny nijak neovlivní. Případné personální změny přicházejí podle něj v úvahu až v sezoně 2012/2013.

Transformace kromě majetkového propojení počítá se zachováním umělecké samostatnosti orchestrů a sborů obou institucí. Stejně tak bude zachována značka Státní opera Praha, budou však sloučeny baletní soubory a soubory sólistů opery ND a SOP. Obě instituce budou tvořit samostatné účetní jednotky. Činohry ND se reforma netýká.

K prvním krokům reformy bude patřit vznik jednoho velkého baletního tělesa, které vznikne sloučením současných baletních těles ve Státní opeře a Národním divadle. Šéfem takto vzniklého Národního baletu bude Petr Zuska, nynější umělecký šéf baletu ND. Sídlem bude provozní budova ND na Anenském náměstí v Praze, kde se mimo jiné nacházejí archivy a apartmá pro hostující umělce.

Majetkové obou sloučení příspěvkových organizací ministerstva kultury předpokládá podle Černého změnu jejich financování. Národní divadlo má pro rok 2011 rozpočet 685 milionů korun, příspěvek od ministerstva kultury je 422 milionů korun. SOP má rozpočet 225 milionů korun a příspěvek z MK 117 milionů korun. O výši příspěvku státu pro jednu nově vzniklou příspěvkovou organizaci se bude jednat.

La Traviata v SOP
La Traviata v SOP | Foto: Aktuálně.cz

Změny financování by se prý měly pozitivně promítnout do platů zaměstnanců, které Černý označil za tragické. V současné době je průměrný hrubý plat v SOP necelých 19 000 korun, v Národním divadle je o zhruba 2000 korun vyšší.

Operu Národního divadla a Státní operu bude od 1. ledna příštího roku zastřešovat jeden umělecký šéf, kterým bude slovinský režisér a scénograf Rok Rappl, uměleckým jménem Rocc - toho ovšem povvažují zaměstnanci SOP za nezkušeného. 

Současný šéf opery Národního divadla Jiří Heřman zůstane v uměleckém vedení i po tomto datu až do konce sezony 2011/2012.

"Pokud budu ve funkci ředitele, budu mít do konce sezony 2014 až 2015 ve funkcích uměleckých šéfů Rappla, Petra Zusku za balet a Michala Dočekala za činohru," dodal ale Černý.

 

Právě se děje

Další zprávy