Vypař se do ráje a zjisti si, kdo to je ten Arcade Fire

Karel Veselý
30. 12. 2011 13:01
Končí rok, kdy virální obveselení proniklo do reality
Foto: Aktuálně.cz

Internetové fenomény hýbou virtuálním světem od okamžiku, kdy si lidé poslali první jedničky a nuly. S nástupem sociálních sítí a YouTube je vliv těchto memů ještě mnohem větší. Staly se podhoubím, z něhož vyrůstá celá současná pop kultura v tom nejširším smyslu.

Virální, dobrovolně šířený obsah je založený na sdílení, aktivitě a spoluúčasti - a tato svoboda pokračuje i ve vlastní prezentaci, jež může mnohdy získat větší slávu než díla „profesionálů". Memům nejnověji svědčí sociální sítě, přes něž se šíří po virtuálním světě.

Foto: Aktuálně.cz
 

Čím dál častěji ale pronikají z internetu i do reálného světa. Letošek byl ostatně rok, v němž dostala „zpěvačka" Rebbeca Black svůj virální hit do hit Friday do oficiálních žebříčků a kostýmy s motivem internetových memů se staly hitem Halloweenu.

Digitální memy mají především pobavit, rok 2011 v internetovém folklóru ale dokazuje, že vtipné koláže nebo videa můžou být i komentářem doby, či dokonce formou protestu proti nespravedlnosti. Ostatně revoluce v arabském světě, hnutí Occupy The Wall Street či We Are 99 % letos dokázaly, že sociální sítě nemusí být jen místem planého tlachání.

Svět internetových fenoménů je spletitý jako celá datová džungle webu. Nabízíme vám soupis memů, které hýbaly internetem v roce 2011. Tvrdit, že je úplný, se ale v žádném případě neodvažujeme.

 

Cesta nejhorší písně všech dob do žebříčků

Nenávist se po internetu šíří rychleji než láska a letos na jaře to pocítila třináctiletá Rebecca Black. Od rodičů dostala k narozeninám možnost zazpívat si a zahrát v polo-profesionálním videoklipu, těžko ale mohla tušit, že její pokus shlédne na YouTube 167 milionů diváků a stane se největším virálním hitem roku. Píseň Friday fascinovala internet hloupoučkým textem („Včera byl čtvrtek, dneska je pátek, zítra je sobota a pak přijde neděle") i slaboučkým klipem a projevem zpěvačky, které vydatně pomáhal samoladící software napravující intonační chyby.

Nezůstalo ale jen u internetu, v polovině března se Friday začala prodávat na iTunes a fanoušci píseň vytáhli až na číslo 58 oficiálního amerického žebříčku. Tady už pomalo přestávalo být jasné, jestli je to ještě ironie, nebo už skutečná sláva. Rebecca Black pak dokonce podepsala nahrávací smlouvu, dostala několik pozvání do televizních pořadů a zahrála si v klipu Katy Perry. Sen o hvězdné kariéře ale rychle zhasl; žádný z dalších singlů už podobný úspěch neslavil. Napodruhé Nebyla s nimi jednoduše taková sranda jako s Friday, kterou si internetoví kutilové přetvořili v stovce parodií.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Jen tak si lehnout

Foto: Aktuálně.cz

Když máte pocit, že svět se kolem vás točí příliš rychle, není nic lepšího než se na všechno vykašlat a natáhnout se na zem. Fenomén planking (od anglického plank = prkno) zaplavil internet ať už prostřednictvím fotografií, na nichž lidé leží na nejrůznějších místech v reálném světě, nebo jako vtipné photoshopové koláže. Nejobsáhlejší kolekci najdete zde. Otcem zvláštní záliby je podle wikipedie komik Tom Green, který ji údajně provozuje už od poloviny devadesátých let. Podle jiných zdrojů ležáky inspiroval klip skupiny Radiohead Street Spirit. Neškodná, přesto v něčem podvratná hra se šířila po světě nenápadně, ale v roce 2011 se díky internetu stala mimořádně populární. Svědčí o tom i novinové články referující o obskurních nehodách spojených s touto zálibou včetně smrti jednoho muže v Brisbane, který se zabil pádem ze sedmého patra při pokusu lehnout si na opěradlo balkonu. Nebyl by to ale internet, aby planking nezmutoval do dalších variací, k nimž patří owling (čupnutí ve stylu sovy), teapotting (postoj napodobující čajovou konvici) nebo horsemaning (dva lidé vytvoří bezhlavou postavu, hlava jednoho leží vedle těla druhého).

 

Roztomile otravná kočička

Virální hity někdy balancují na hraně provinilého potěšení a čiré otravnosti a jejich konzumenti si často dokazují, co všechno jsou ještě schopní vydržet. Přesně z tohoto ranku je repetitivní animace se zpívající kočičkou, které internet začal přezdívat Nyan. Z obrázku roztomilé pixelované komiksové postavičky od výtvarníka z Dallasu a písničky z japonského hlasového software vznikla smrtící kombinace, kterou se od dubna nechalo oblouznit 52 milionů diváků na YouTube. Tříminutový originál samozřejmě nestačil, během následujících měsíců vznikly stovky nejrůznějších remixů, včetně smrtící stohodinové verze.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Pozor na poldu s pepřákem

Foto: Aktuálně.cz

Protesty spojené s hnutím Occupy The Wall Street se během listopadu šířily celým světem a sociální sítě výrazně přispěly k jejich organizování. Přes internet proběhla i pomsta policistovi, který bez slitování pokropil sedící demonstranty na Kalifornské univerzitě ve městě Davis pepřovým sprejem. Lidová tvořivost nemilosrdného strážce zákona vystřihla z fotografie a nalepila ho (tak trochu po vzoru Banksyho) do desítek vtipných koláží; nejpůsobivější je ta, na níž policista sprejuje Deklaraci nezávislosti. V reálném světě ho čeká soud a rektorka univerzity se postiženým omluvila za nepřiměřené použití násilí.

 

Neřízená střela Charlie Sheen

Vychloubání o drogových i sexuálních eskapádách herce Charlieho Sheena nemohl internet nechat bez pozornosti. Dnes už bývalá hlavní hvězda seriálu Dva a půl chlapa je neřízenou střelou amerického šoubyznysu a jeho pády a vzestupy se baví média už několik let. Divokým životním stylem ztělesňuje „tajné touhy" mnoha amerických mužů a excesy mu vesměs prochází, internetoví kutilové si z něj ale dělají hlavně srandu. Jeho televizní chvástání remixují do písniček a momentky z rozhovorů vystřihují do vtipných obrázků, kterým vévodí Sheenovo oblíbené slovo „winning" (vítězící), které se v podobě #WINNING stalo jedním z nejpopulárnějších hashtagů na sociální síti Twitter.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Thomovi Yorkovi se chce čůrat

Svoji novou dlouhohrající desku The King of Limbs doprovodila britská kapela Radiohead klipem ke skladbě Lotus Flower, který se stal nečekaným internetovým hitem. Ovšem asi ne tak, jak by si sama kapela přála. Klip tvoří záběr na zpěváka Thoma Yorka v klobouku, který se před kamerou svíjí v zvláštním tanečku trochu připomínajícím epileptický záchvat - a právě jeho „tanec" se stal předmětem nespočtu parodií, které zaplavily web. Yorke v nich tancuje na jiné hity a nebo vydává zvuky, jako kdyby se mu hodně chtělo na záchod. Sarkastické verze Lotus Flower shromáždněné mimo jiné na stránce Dancing Thom (dancingthom.tumblr.com) jsou tak trochu odplatou za to, jak moc vážně se Radiohead poslední roky berou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Smutná družička


Foto: Aktuálně.cz

Královská svatba následníka britského trůnu prince Williama z Walesu a Kate Middletonové na konci dubna dojímala k slzám Anglii i zbytek světa. Jen jedna z družiček se nad velkou chvílí pro impérium šklebila. Tříletá kmotřenka páru Grace Van Custem zachycená na jedné z oficiálních fotografií se rychle stala internetovým memem a dostala na stovky vtipných koláží. Podobně zlomyslně kutilové naložili třeba také s fotografií prezidenta Wikipedie Jimmyho Walese, který úpěnlivě žádá o sponzorské dary, nebo s očima herce Steve Buscemiho nalepovanými na tváře pop hvězdiček.

 

Kdo je ten Arcade Fire?

Foto: Aktuálně.cz

Když kanadská kapela Arcade Fire přebírala v únoru Grammy za nejlepší album, bylo to velké vítězství nezávislého hudebního sektoru. To, že mediálně málo propíraná kapela porazila hvězdy typu Lady Gaga, Katy Perry nebo Eminýma, nemohli fanoušci s trochu omezenějším kulturním rozhledem překousnout a jejich nezáměrně vtipné komentáře shromážděné na http://whoisarcadefire.tumblr.com/ bavily v dalším měsíci hlavně ty, kteří se v současné hudbě orientují trochu víc. Jejich věta Who The Fuck Is Arcade Fire (Kdo to ku*va je ten Arcade Fire?) se dostala i na trička.

 

Konec světa, který nebyl

Foto: Aktuálně.cz

Americký rozhlasový kazatel Harold Camping ohlásil na 21. května 2011 konec světa, který ale jaksi nepřišel. Podle jeho předpovědi měli v ten den pravověrní křesťané a vysublimovat do ráje. Internetoví vtipálci to vzali jako příležitost k skvělému vtípku a zorganizovali akci, při níž v inkriminovaný den rozmístili po celé zemi prázdné šaty. Internet pak zaplnily snímky pohozených šatů údajných šťastlivců, které si Bůh vzal k sobě. V jiné variantě apokalyptického vtípku vypouštěli nadšenci nafukovací panny určené k sexuálním hrátkám napuštěné héliem do vzduchu a fotili reakce lidí na ulici.

 

Cirkulárkový pop Milana Buričina

Český internet v roce 2011 znovu bavila Iveta Bartošová a její životní eskapády nebo rozhlasová kariéra jejího bývalého přítele Jiřího Pomejeho zachraňujícího v noční show sebevrahy. Skutečným králem českého internetu se ale stal učitel hudby z Mladé Boleslavi Milan Buričin, který v březnu umístil na YouTube svoji neodolatelnou píseň Sólo pro cirkulárku, při níž se doprovází na pilu. Hudební mág, jež má ve svém repertoáru i písně Křováci jsou pašáci, Kosmické prase nebo Houby, houbičky se stal nefalšovanou mediální senzací a v říjnu zasedl i jako host televizní show Jana Krause. Větší pocta v českém šoubyznysu snad ani neexistuje.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy