Vydražte tweet, zve Chalupeckého finalista Richard Nikl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 5. 2013 18:36
V Praze má výstavu první z finalistů Chalupeckého ceny
Richard Nikl
Richard Nikl | Foto: Aktuálně.cz

Praha - První z letošních finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého Richard Nikl zahájí akcí na Alšově nábřeží v Praze doprovodný program soutěže. Jím chtějí organizátoři největší tuzemské výtvarné ceny pro mladé umělce ukázat současné umění veřejnosti interaktivním způsobem. Niklova akce nazvaná Dva pavilony se uskuteční ve čtvrtek 30. května od 19:00 vedle Galerie Rudolfinum.

Letošní finalisté Chalupeckého ceny se představí od května do října v pěti městech - Nikl v Praze, Daniela Baráčková v Brně, Aleš Čermák v Ostravě, Dominik Lang v Českých Budějovicích a Václav Magid v Plzni. Jejich prezentace se odehrají v modulu Stavebnice, který se skládá ze sta metrů lešenářských trubek. Z nich si každý z finalistů může navrhnout konstrukci odpovídající jeho potřebám.

Nikl vytvoří dva pavilony, v prvním proběhne pod jeho kurátorským dohledem výstava děl českých a zahraničních autorů, s nimiž spolupracuje a z nichž někteří budou na místě přítomni. Ve druhém pavilonu Nikl představí sérii svých asambláží z hlíny, plexiskla a ocelových komponent, které budou obsahovat přehrávače, z nichž se budou přenášet videa na obrazovky umístěné v prvním pavilonu.

V rámci prezentace Dva pavilony se uskuteční také v České republice historicky první veřejná dražba autorského tweetu výtvarného umělce, jímž bude autor Richard Nikl na sociální síti Twitter celou akci komentovat. Návštěvníci výstavy i uživatelé sociální sítě budou mít možnost tweet vydražit.

Richard Nikl je vnímám jako "internetový umělec", pro něhož není podstatná originalita či autorství, ale naopak sdílení, sociální vazby, nezávaznost a spontánnost.

Tradiční výstava finalistů, pro níž pětice umělců připraví nová díla, se letos bude konat od od 27. září do 1. prosince v prostorách Veletržního paláce. Vítěz bude vyhlášen 15. listopadu v rámci ceremoniálu v režii Davida Jařaba v Národní galerii.

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Uděluje se umělcům do 35 let. Za dobu své existence cenu získala řada umělců, jejichž jména se dnes skloňují i v mezinárodním kontextu. V minulosti ji získali například Jiří Černický, Ján Mančuška, Eva Koťátková nebo Kateřina Šedá.

 

Právě se děje

Další zprávy