Východočeská galerie získala 177 děl včetně maleb Dlouhého a Lomové

ČTK ČTK
16. 2. 2021 13:28
Východočeská galerie v Pardubicích vloni získala 177 nových uměleckých děl. Při akvizicích se zaměřuje na to, aby ve sbírkách zaplnila generační mezery. Také chce mít zastoupeny výjimečné tvůrce.

Za koupi 42 prací galerie vydala 3,511 milionu korun, od ministerstva kultury na akvizice získala 2,337 milionu korun. Darem pak obdržela 135 děl v hodnotě 146 tisíc korun.

"Výběr probíhal také s ohledem na přípravu expozic pro nové prostory galerie ve Winternitzových automatických mlýnech. Sbírka byla obohacena o práce klasiků majících vztah k Pardubickému kraji, zvláště v návaznosti na úspěšnou výstavu Starý psi, a o díla výtvarníků a výtvarnic střední a mladší generace," říká ředitelka galerie Hana Řeháková.

K nejvýznamnějším loňským akvizicím patří obraz Bedřicha Dlouhého Testování baroka (Caravaggio) z roku 1988 za 700 tisíc korun. "Střetává se v něm několik pólů autorovy tvorby, programový návrat k minulosti, zalíbení v malbě barokních velikánů, principy asambláže a především téma testování, zkoušení," vypočítává Řeháková.

Skutečnost, že jde o zásadní dílo, dokládá přítomnost obrazu na Dlouhého monografické výstavě v Galerii hlavního města Prahy. Ta se konala od listopadu 2019 do března 2020 ve výstavních sálech Městské knihovny.

Mezi loňskými nákupy Východočeské galerie dále vyniká rozměrné sousoší Slunečné dědictví synům a dcerám z roku 2019 od Anny Hulačové, jež patří k nejvýraznějším a nejoceňovanějším českým autorkám současnosti. Její tvorba je pravidelně zastoupena na výstavách doma i v zahraničí.

Sousoší představila vloni na jaře v prostoru pražské Fakultní nemocnice v Motole. Vychází ze vzpomínek na dětství na venkově, kde zemědělské stroje sloužily dětem spíše jako atrakce a prolézačky. Centrálním objektem je obraceč sena s paprskovými koly, která připomínají kolotoč a vyzývají ke hře.

Za přínos galerie považuje dar 130 juvenilních prací sochaře a malíře Františka Kyncla. Pardubický rodák žil v letech 1934 až 2011. Nově získaná díla spolu s dvěma takzvanými fonetickými malbami vhodně doplňují kvalitní soubor jeho prací ve zdejší sbírce.

Mezi další autory, jejichž díla instituce zakoupila, patří Jolana Havelková, Patrik Hábl, Tomáš Švéda, Jakub Švéda, Jan Kovářík, Jiří Lacina, Josef Procházka, Vladimír Skrepl a Ivana Lomová.

V roce 2019 galerie získala do sbírek 25 nových děl. Za exponáty vydala 3,887 milionu korun, pět získala darem. V letech 1989 až 2018 koupila nebo dostala 262 obrazů, 77 plastik, 596 kreseb a 381 grafických listů.

Vznikem nové fotografické sbírky, která zahrnuje především rozsáhlý soubor negativů a fotografií pardubického fotografa Jiřího Tomana, dosáhl počet přírůstků v tomto období čísla 11 371.

 

Právě se děje

Další zprávy