Vychází populární kniha o filmu

kul
10. 2. 2006 12:30
Praha - Albatros ve spolupráci s oxfordskou univerzitou vydal knihu Jak číst film s podtitulem Svět filmů, médií a multimédií.

Publikace vyšla v USA poprvé v roce 1977. Autoři ji nyní přepracovali do nové podoby, aby postihla změny, které nastaly v multimédiích. Byla už přeložena do šesti jazyků, vyšla v devíti vydáních a je podle ohlasů základním zdrojem informací o světě médií pro odborníky i laiky.

Jedna z nejčtenějších populárně-naučných knih o filmu popisuje jeho technologie, jazyk, teorii a vývoj. Postihuje vztah filmu k ostatním druhům umění i prostředkům masové komunikace (divadlo, fotografie, malířství, hudba, literatura). Obsáhlá, více než sedmisetstránková publikace zachycuje na 740 stranách i elektronická média a multimediální prostředky.

Publikace je doplněna fotografiemi, rejstříky, bibliografií i chronologickým vývojem médií.

"Stále více mám pocit, že filmy je nutné chápat v kontextu médií obecně, vlastně bych se odvážil tvrdit, že filmy je nejlepší považovat za další stupeň pokračujících dějin lidské komunikace," napsal v předmluvě autor knihy, uznávaný odborník v oblasti filmu, spisovatel, nakladatel a producent James Monaco.

James Monaco: Jak číst film. Svět filmu, médií a multimédií. Přeložili T. Liška a J. Valenta, Albatros 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy