Vycházejí Dopisy od Olgy. Kniha, kterou psal Ivan Havel

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 12. 2010 12:20
Novou knihu společně představili oba bratři
Václav Havel převzal cenu Franze Kafky
Václav Havel převzal cenu Franze Kafky | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Praha - Po proslulých Dopisech Olze, které posílal disident a budoucí prezident Václav Havel své manželce Olze z komunistického vězení, se dostávají do rukou čtenářů Dopisy od Olgy, tedy odpovědi na jeho filozofující dopisy. Jejich hlavním autorem byl ovšem navzdory názvu Václavův bratr Ivan. Publikaci vydává Knihovna Václava Havla.

Proč tedy Dopisy od Olgy, když je Olga nepsala?  Podle Ivana Havla je to třeba chápat tak, že jde o dopisy z okolí Olgy. A jejich čtenářem prý nebyl jen Václav Havel. "Psal jsem to pro dva lidi, jeden byl bachař ve věznici a jeden můj bratr," řekl při prezentaci knihy žertem autor. I Dopisy Olze četli lidé z jejího okolí.

Foto: Aktuálně.cz

Ivan je sice hlavním, ne však jediným autorem dopisů. Do korespondence s bratrem přes překážky vězeňské cenzury zapojil i další autory a disidenty, především filosofa Zdeňka Neubauera, hlavního komentátora Havlových úvah o etice a zodpovědnosti. Vědomě i nevědomě se do odpovědí na Dopisy Olze zapojili intelektuální přátelé bratrů Havlových - Radim Palouš, Petr Hájek, Anna Šabatová, Jiří Dienstbier či Vladimír Holan. 

Ivan Havel poznamenal, že „od nich opisoval". Dopisy bratrovi Václavovi prý psal se snahou povzbudit ho a informovat o "světě za zdí" a také ho přimět k tvůrčí aktivitě, aby ve vězení, jak píše, "duševně nezakrněl". Dopisy jsou proto i dobovou zprávou o českém disentu, o životě intelektuálních přátel i o kulturním životě. Ivan do nich zahrnul nejen Neubauerovy  poznámky, ale i praktické rady, jak se má vězeň vypořádat s nemocí loktů, které přidala Šabatová od své maminky.

Ivanova korespondence se dochovala jen proto, že si dělal kopie.  Olga Václavovi do vězení samozřejmě rovněž psala, ale její dopisy se ztratily.  Navíc prý psala málo, stručně a o praktických věcech. Manžel ji proto peskoval, aby psala víc a "literárněji".

Foto: Petr Protivánek

"Neskrývám, že mé poněkud protivné pedantičnosti trochu vadí jejich někdy poněkud znejasňující telegrafičnost, jejich malá systematičnost a kompoziční logika a značná ledabylost syntaktická, gramatická i grafická," vyjádřil se o nich Havel.  Sám dopisy z vězení stylizoval s vědomím, že budou zveřejněny.

Při prezentaci knihy Havel řekl, že mu byla pochopitelně Olga oporou, přestože nerada psala. Havlův přítel a spoluvězeň, nynější pražský arcibiskup Dominik Duka, dodal, že se jí příliš nediví - protože se těžko píše, když člověk ví, že dopis budou číst i dozorci. Duka se sice na Knize Dopisy od Olgy nepodílel; ani nemohl. Přispěl k ní ale vzpomínkami na dobu strávenou s Havlem ve vězení a na společné náboženské meditace.

Knihovna Václava Havla vznikla po vzoru prezidentských knihoven v USA. Slouží k dokumentaci, výzkumu a propagaci života, díla a myšlenek Havla dramatika, bojovníka za svobodu, organizátora české a středoevropské nezávislé kultury, vězně svědomí, vůdce sametové revoluce v roce 1989, československého a českého prezidenta a světové morální autority.

Foto: Ludvík Hradilek

Čtěte také:
Havel se stal desátým držitelem Ceny Franze Kafky
Havel režisér dokončil natáčení své hry Odcházení
 

Právě se děje

Další zprávy