Výbuch v České televizi může získat novou cenu NG

Jitka Gráfová
10. 10. 2007 12:00
Jiří David kritizuje, že ocenění sponzoruje ČEZ

Praha - Národní galerie odkryla jedenáct finalistů, kteří mají šanci získat její nově zřízenou cenu. Už vyhlášení a návrh na nominaci skupiny Ztohoven stačily vzbudit rozruch.

Mladí výtvarníci měli možnost posílat svá díla nebo tematické soubory děl libovolného žánru
prokazatelně vytvořená  za poslední tři roky do začátku září. Koncem měsíce odborná porota vybrala ze sto osmdesáti výtvarných děl od přibližně sto třiceti autorů celkem jedenáct finalistů.

Devítičlennou porotu tvořil například ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný, ředitel NG Milan Knížák nebo ředitel Sbírky moderního a současného umění NG Tomáš Vlček.

Oceněný umělec si odnese finanční odměnu 333 tisíc, navíc dílo zůstane v majetku Národní galerie jako součást jejich sbírek. Absolutní vítěz bude znám v prvním prosincovém týdnu, po vyhlášení výsledků bude následovat slavnostní vernisáž.

Všechna díla postupující jedenáctky totiž budou od prosince až do 24. února vystavena ve Veletržním paláci. Shrne je i chystaná publikace.

Finalistka Ceny NG - Pavla Malinová: Superman
Finalistka Ceny NG - Pavla Malinová: Superman | Foto: Národní galerie

Šanci na vítězství má například Marek Kvetan, který experimentuje s možnostmi a způsoby komunikace a využívá nejrůznější média od videí až po internet. Na cenu byl nominován za objekt Blind system.

O cenu usiluje i Jiří Hladík za projekty Adrenalin a Hyper videa.  Mezi finalisty je také  malíř Jakub Špaňhel, porota ho vybrala za tematický celek pěti obrazů Lustry.

Za tematické celky složené z fotografií a digitálního tisku byla vybrána Pavla Malinová s projekty Music Oh Oh a Girls don't cry.

Do finále se dostal i Kryštof Rybák za plastiku Zvíře, umělkyně zastupuje také Markéta Korečková s projektem Sloup 3+ - plastikou ze souboru Krev a mlíko.

Finalisté Ceny NG: KONTEXTUAL - "Cildo Meireles" projekt s mincemi
Finalisté Ceny NG: KONTEXTUAL - "Cildo Meireles" projekt s mincemi | Foto: Národní galerie

Se souborem plastik nazvaným Sanitární je nominován Martin Šilhán, za soubor obrazů Pain_things pak Pavel Tichoň. Porota vybrala i Ladislava Babušáka za projekt digitálních tisků Triptych.

Jednotlivcům budou konkurovat dvě umělecké skupiny. Za atomový výbuch v České televizi nazvaný Mediální realita to bude skupina Ztohoven, kterou nominoval z vlastní iniciativy Jan Mlčoch, kurátor fotografické sbírky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, sám jeden z aktérů domácího avantgardního umění 60. a 70. let.

Ve hře je i skupina KONTEXTUAL za projekt s mincemi Cildo Meireles: autoři vytvořili pětikoruny a následně mince z bílého zlata  uvedli do finančního koloběhu.

"Cílem ceny je podchycení mladých talentů z řad umělců a výtvarníků," představuje novou Cenu Národní galerie 333 pro Aktuálně.cz Petra Jungwirthová, vedoucí tiskového oddělení NG.

Ale všichni tak nadšení nejsou. Ti, kdo cenu vítají, věří, že napomůže dalšímu zviditelnění výtvarného umění. Odpůrci naopak tvrdí, že je to truc podnik k Chalupeckého ceně, se kterou se NG rozkmotřila. 

Výtvarníkovi (a známému kverulantovi) Jiřímu Davidovi se navíc nelíbí, že se na ceně podílí Skupina ČEZ. "Taková cena je z mnoha důvodů nepřijatelná pro všechny soudné mladé umělce," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy