Vše, co umím, je umění. I motýli ze skřipců do vlasů

Kultura Kultura
26. 12. 2013 12:50
Bulharští výtvarníci se představují v Praze
Bora Petkova: OwnSpaceOutdoor
Bora Petkova: OwnSpaceOutdoor | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kolik bulharských výtvarníků si vybavíte? Tamní současné umění je pro Čechy takřka neznámé. Dluh se snaží smazat výstava v Českém centru Praha, která prostřednictvím šestnácti autorů přibližuje aktuální bulharskou výtvarnou scénu.

Přehlídku uspořádala kurátorka Vera Mlečevská a nazvala ji Vše, co umím, je umění. „Při hledání odpovědi na otázku, kde má tvůrčí práce své místo, se dělání umění stává uměním, úvahy o hodnotě umění jsou hodnotou umění, odkazy na umění jsou uměním, popis nějakého uměleckého díla je samo o sobě uměleckým dílem," vysvětluje kurátorka.

Foto: Aktuálně.cz

Všední předměty povyšuje v Českém centru na umění třeba Rada Boukova. Do obyčejných posuvných dvířek z čirého skla, které znají Češi ze starších domácností, vybrousila jemné ornamenty. Vedle ní zase Dimitar Solakov, ročníkem 1987 nejmladší z vystavujících, umístil do vitríny ukázkovou sbírku motýlů - jen nikdy nelétali. Jsou vytvoření z dětských skřipců do vlasů.

Autoři představují na výstavě kresby, malby, fotografii, videoart i plastiky. Jedním z objektů je i koule z chodníkových dlaždic. Výtvarník Milosh Gavazov, legenda bulharské avantgardy, ji sestavil jako pokus o zlatý řez podle projektu Leonarda da Vinci.

Pravdoljuv Ivanov: Illusion
Pravdoljuv Ivanov: Illusion | Foto: Aktuálně.cz

„Úctyhodný příklad ztělesnění posvátné geometrie skládající se z pestrosti bulharského konstruktivismu," popisuje dílo kurátorka Mlečevská. Gavazova narozeného v roce 1916 zařadila do výběru současného umění pro jeho život v anonymitě. Veřejnost ho objevila až po dlouhých letech.

Přehlídka současné bulharské výtvarné scény potrvá v Českém centru Praha do 31. ledna 2014.

Vše, co umím, je umění. 13. prosince 2013 - 31. ledna 2014. České centrum Praha, Rytířská 31

 

Právě se děje

Další zprávy