Vodopád na 40metrové stěně. Patrik Hábl vytvořil malbu na žižkovském paneláku

Vodopád na 40metrové stěně. Patrik Hábl vytvořil malbu na žižkovském paneláku
Foto: Michal Barbuščák
ČTK ČTK
12. 7. 2020 11:01
Stěnu panelového domu, který stojí na rohu Kubelíkovy a Táboritské ulice u Olšanského náměstí na pražském Žižkově, pokryla malba o rozměrech 40 krát osm metrů. Jmenuje se Vodopád a vytvořil ji Patrik Hábl. Malování na stěnu bylo součástí festivalu Landscape, který se věnuje možnostem zlepšování kvality života ve městech. Letos se zaměřil právě na Žižkov.

Hábl a pořadatelé akce chtěli oživit nevzhlednou fasádu devítipatrového domu. Čtyři desítky metrů dlouhý Vodopád má kromě toho upozornit na nezadržitelný proud času, pomíjivost i přírodní živel.

Patrik Hábl vloni na výstavě v Galerii Václava Chada ve zlínském zámku.
Patrik Hábl vloni na výstavě v Galerii Václava Chada ve zlínském zámku. | Foto: ČTK

"Pro mě samotného to byla nejenom nová výzva a zatěžkávací zkouška, jak citlivě vstoupit do veřejného prostoru, ale i jak zvládnout 350 metrů čtverečních vertikálního obrazu ze čtyřicetimetrové výšky," popisuje Hábl mnohahodinovou práci.

"Před sedmi lety jsem na podobnou plochu maloval na magistrále na I. P. Pavlova, ale nohama na zemi. Tentokrát se vše odehrává ve velké propasti pode mnou," dodává.

S kolegy začal tím, že stěnu domu nabarvil načerno. Poté na ní začal bílou barvou vytvářet samotný obraz, který tak bude černobílý. Nemá pokrývat celou stěnu, pouze její polovinu.

Původně chtěl mít Hábl malbu hotovou již v odpoledních hodinách, kvůli nepříznivému počasí v sobotu dopoledne se ale práce zpozdila.

Patrik Hábl jako malíř pracuje nejen s obrazem, ale také s prostorem. V letech 1994 až 2000 navštěvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, na Akademii výtvarných umění studoval experimentální grafiku u Vladimíra Kokolii. Velkorysý byl třeba jeho malířský zásah do barokního interiéru kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze, kde jeho kompozice v postní době nahradily původní oltářní plátna.

K jeho posledním pracím v architektuře patří řada maleb integrovaných do prostor nového, převážně kancelářského domu na pražské Národní třídě. Hábl je také autorem intervence ve stálé expozici středověkého umění v Anežském klášteře nebo instalace v expozici Umění Asie a starověkého Středomoří v Národní galerii.

Festival Landscape potrvá do konce září. Návštěvníky láká na čtyři desítky nejrůznějších výtvarných děl, instalací a intervencí ve veřejném prostoru od českých i zahraničních architektů a umělců. Cílem je nejen zpestřit v průběhu letních měsíců městské prostředí, ale také upozornit na potenciál městské části Praha 3 a ukázat možnosti zlepšování kvality života ve městech, včetně adaptačních opatření na změnu klimatu.

Obyvatelé i návštěvníci Žižkova si mohou sestavit vlastní park díky interaktivní instalaci amsterdamských NL Architects nazvané Puzzle Park. Na Havlíčkově náměstí mohou díky pítku s nanofiltrací Richarda Loskota ochutnat okapovou vodu nebo se v parných dnech osvěžit u nových vodních prvků studentů Fakulty architektury ČVUT na rohu ulic Jeseniova a Prokopova a na náměstí Radost.

 

Právě se děje

Další zprávy