Výjimka pro výstavy po devíti dnech končí, v neděli zavře i Rembrandt

ČTK ČTK
25. 12. 2020 11:26
Od neděle 27. prosince, kdy země přechází do pátého stupně protiepidemického systému PES, přestane platit výjimka pro pět výstav dosud otevřených veřejnosti. I tyto přehlídky tak musí zavřít, informovalo na sociálních sítích ministerstvo kultury.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny. | Foto: ČTK

Ostatní galerie a muzea zavírala už minulý týden, kdy Česko přešlo ze třetího do čtvrtého stupně protikoronavirových opatření.

Do neděle je možné navštívit přehlídku Rembrandtových děl v pražské Národní galerii nebo Sluneční krále a filatelisty v Národním muzeu. Ministerstvo kultury se zaručilo také za výstavu o Janu Amosi Komenském, která právě začíná na Pražském hradě, a za představení středověkých děl v plzeňské Západočeské galerii.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD řekl Radiožurnálu, že tyto výstavy budou uzavřeny od 27. prosince do 10. ledna. Nejpozději 4. ledna ale podle něj bude vláda situaci znovu vyhodnocovat. "Podle toho, jak to bude vypadat, budeme rozhodovat o tom, co po tom 10. lednu. Pokud by situace byla příznivá, tak první možnost znovu otevřít je toho 4. ledna, ale nechci předbíhat," uvedl Zaorálek.

Na Štědrý den přibylo v Česku 4363 potvrzených případů koronaviru, počet testů byl oproti středě zhruba čtvrtinový. Podíl pozitivních PCR testů dosáhl téměř 43 procent, nejvíce od začátku epidemie. V nemocnici bylo ve čtvrtek s covidem 4455 lidí, asi o 500 méně než ve středu. Do statistik ale přibylo dalších 83 úmrtí, celkem již v zemi zemřelo 10 859 lidí. Epidemický index PES zůstává na 81 bodech.

"Výjimka na výstavu Rembrandt: Portrét člověka byla udělena na nižší stupeň systému PES. Plně respektujeme zpřísnění opatření z nařízení vlády, tedy i pro nás platí, že od 27. prosince výstavu uzavřeme," upřesňuje Eva Sochorová, mluvčí Národní galerie. V ní jsou Rembrandtovy práce k vidění do konce ledna.

O výstavu Sluneční králové a mezinárodní filatelistickou přehlídku v Národním muzeu je podle mluvčí Šárky Bukvajové velký zájem. Návštěvníci jsou rádi za možnost rezervace na konkrétní den a čas.

V muzeu je pohyb po budově možný pouze ve vyhrazených koridorech, prohlídky jsou časově omezené na 70 minut v případě filatelistické výstavy a na 100 minut u archeologických nálezů z Egypta.

Výstava v Jízdárně Pražského hradu je věnována osobnosti a dílu učence, pedagoga a teologa Jana Amose Komenského, který žil v letech 1592 až 1670. Připravilo ji Moravské zemské muzeum u příležitosti 350. výročí úmrtí této významné postavy české a evropské kulturní paměti.

Přehlídka jménem Nad slunce krásnější - Plzeňská madona a krásný sloh začala v plzeňských Masných krámech 8. prosince. Podle kurátorů jde o expozici evropského významu a největší událost v dosavadní historii nejznámější regionální výstavní síně. Madona plzeňská je hlavní patronkou Plzeňské diecéze a ochránkyní Plzně. Výstava představuje přes 80 vzácných středověkých děl z českého území i ze zahraničí.

Od 18. prosince jsou ostatní galerie a muzea v Česku zavřené, výjimku hygieniků dostalo jen pět výstav s významnými zahraničními zápůjčkami, a to s několika podmínkami. Vstupenky se musí prodávat jen on-line, návštěvníci dostanou ke vstupence respirátor, měří se jim teplota a musí držet rozestupy. Výjimka umožňovala fungovat také soukromým komerčním galeriím.

 

Právě se děje

Další zprávy