Vladimír Novák rozprostřel expresi v Topičově salonu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 1. 2012 9:58
Výstava Za horizontem potrvá do 24. února
Měkký prostor, 2011
Měkký prostor, 2011 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rozměrná expresivně barevná plátna výtvarníka Vladimíra Nováka jsou od úterý k vidění v Topičově salonu v Praze. Člen volného uměleckého seskupení "12/15 Pozdě, ale přece" zde vystavuje svou tvorbu z posledních let. Expozice s názvem Za horizontem potrvá do 24. února.

"Bude pro mě vždycky důležité vidět horizont Českého středohoří. To, co je nad tím, a to, co je pod tím - země, nebe. A to, co se odehrává mezi tím - mezi hmotností a nehmotností. Figura se tam nějak ztrácí," vysvětlil novinářům lounský rodák téma svých posledních obrazů. Téma hledání věcí "za horizontem" je prý pro něj "nepřerušená cesta za vizí".

Velkoformátová plátna zobrazující smyšlené krajiny a prostory v symbolické formě zachycují současnou nejistotu lidstva na přelomu století.

Novák, který v dubnu oslaví 65. narozeniny, je považován za jednu z žijících legend českého moderního umění. Patří k významným představitelům směru takzvané nové figurace. Vystudoval v liberálním ovzduší konce 60. let minulého století, za normalizace, kdy byla československá společnost izolována od okolního světa a od kontaktů se zahraničím, šel vlastní cestou nezávislého umění.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

"Tahle generace včetně Nováka vstoupila na scénu v 70. letech, ale zachovala si pojem svobody tvorby. První pocítili, že končí moderna. I když to neříkali, žili v postmoderně," říká kurátor výstavy Ivan Neumann.

V polovině 80. let se Novákovy obrazy staly radikálnějšími - namísto klidné reflexe se objevuje agresivní barevná exprese. Obrazy vyprávějí o násilí, křehkosti, hloubce, mukách, téma člověka ale zůstává. "Možná obrys těla v obrazu nevidíte, ale vnější a vnitřní svět pro malíře jedno jest. Je to vize; vteřiny porozumění toho, co se kolem děje," uvedl Neumann.

Souběžně s výstavou v Topičově salonu probíhá reprezentativní přehlídka Novákových starších prací v Galerii výtvarného umění v Mostě.

Vladimír Novák: Za horizontem. Topičův salon - Národní 9, Praha 1. Výstava se koná od 24. ledna 2012 do 24. února 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy