Vítězem ceny Costa je autor, jenž porazil Barnese

Kultura Kultura
25. 1. 2012 19:30
Andrew Miller vyhrál s šestým románem Pure.
Foto: Reuters

Londýn - Román Andrewa Millera Pure (Čistý) získal britskou literární cenu Costa za knihu roku 2011. Je situován do předrevoluční Francie 18. století a podle jury je to "bohatý a brilantní historický román". Výběru nicméně předcházely "bouřlivá debata, poměrně trpký odpor a dohadování".

Předseda poroty Geordie Greig oznámil, že vítěz byl vybrán po "bouřlivé debatě". Osm porotců se rozhodovalo mezi Pure a biografií Now All Roads Lead to France (Všechny cesty teď vedou do Francie) o posledních letech básníka Edwarda Thomase, kterou napsal jako prozaický debut další básník Matthew Hollis.

Podle Greiga se nakonec porota nedohodla a o vítězi se tak hlasovalo. Celkového vítěze je však podle něj obtížné určit, protože se vybírá z pěti knih různých žánrů. Vítězové jednotlivých kategorií byli vyhlášeni před dvěma týdny a dostali šek na 5000 liber; Miller pak za celkové vítězství dalších 25 000 liber.

Costa pojmenovaná nyní podle sponzora, jímž je kavárenský řetězec, je po Bookerovi druhá nejprestižnější událost v britském literárním životě. Vítěz Man Bookera je znám v říjnu, Costa se vyhlašuje v lednu.

Foto: Reuters

Klání vzniklo v roce 1971 a je otevřené obyvatelům Británie a Irské republiky - na rozdíl od šířeji pojatého Bookera, který je pro autory z celého Commonwealthu. Rozdíl spočívá i v mechanismu. U Costy jsou nejprve známi výherci v pěti kategoriích - próza, románový debut, biografie, poezie, dětská kniha - a z nich potom vzejde celkový vítěz

Miller je autor šesti knih (kromě Pure také Ingenious Pain, Casanova, Oxygen, The Optimists a One Morning Like a Bird). Česky vyšla jeho prvotina Ingenious Pain jako Důmyslná bolest v roce 1999.

Hrdinou příběhu z osvícenecké Anglie je chlapec z chudé rodiny, který nemá schopnost pociťovat bolest. Když mu za epidemie neštovic zemře celá rodina, vystupuje na jarmarcích, aby se uživil. Postupně se seznámí se základy anatomie, získává stále větší lékařskou praxi a nakonec se stane věhlasným chirurgem.

Se svou novinkou Pure Miller porazil už v románové kategorii porazil vítěze prestižnější Bookerovy ceny Juliana Barnese a jeho knihu The Sense of an Ending.

Tři z pěti kategorií Costa Book Award za rok 2011 vyhráli debutanti. Zmíněný Básník Matthew Hollis zvítězil v kategorii životopis se svou první biografií Now All Roads Leads to France: The Last Years of Edward Thomas věnovanou básníkovi, jenž zahynul v první světové válce.

Dětská pečovatelka Christie Watsonová vyhrála cenu pro debut za svou knihu Tiny Sunbirds Far Away o nigerijské rodině, jež byla donucena vyměnit spokojený život ve městě za chudubu na venkově. Vítězem kategorie dětská kniha je Moira Youngová. Její prvotina Blood Red Road se odehrává v budoucnosti na troskách civilizace a hlavní hrdinkou je dívka Saba.

Loni se celkovým vítězem stala poezie - sbírka Of Mutability od Jo Shapcottové. Letoš však neuspělo druhé velké jméno klání, skotská básnířka Carol Ann Duffy. Národní laureátka poezie za rok 2009 vyhrála "jen" svou kategorrii poezie.

Od roku 1985, kdy se soutěž rozrostla o kategorii prvních knih, vyhrál devětkrát román, čtyřikrát debut, pětkrát biografie, sedmkrát sbírka poezie a jednou dětská kniha.

Seznam všech nominovaných najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy