Viewegh má políčeno na čtvrt milionu. Za Anděly

Jitka Gráfová
26. 9. 2007 13:00
Finále nové literární soutěže ovládla jen známá jména
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Desítka jmen autorů, kteří mají šanci zvítězit v prvním ročníku literární Ceny Josefa Škvoreckého, zazněla v Malém sále Městské knihovny.

Soutěž pro autory beletristických děl vyhlásila Literární akademie, vítěz bude znám 30. října  a získá peněžitou odměnu - čtvrt milionu korun. O padesát tisíc víc už dávají jen státní ceny za literaturu nebo Cena Jaroslav Seiferta, kterou právě za rok 2007 právě získal básník, prozaik a esejista František Listopad.

Vítězové prestižní ceny Magnesia Litera získávají 200 tisíc korun. Držitelé Ceny Karla Čapka
150 tisíc, padesát tisíc pak každoročně obdrží vítěz Ceny Knižního klubu.  

Nové klání znovu rozhojňuje už tak velké množství literárních cen, které si podle některých hlasů spíš navzájem požírají pozornost. Ale nová cena má o publicitu postaráno, šanci na premiérové vítězství mají známá jména.

Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová | Foto: Aktuálně.cz

Mezi nimi je Jan Balabán s knihou Jsme tady, Tereza Brdečková za Slepé mapy nebo Jan Křesadlo za knihu Rusticalia. Do finále doputoval i Lubomír Martínek s Olejem do ohně, Petr Nikl za Lingvistické pohádky, Věra Nosková s knihou Obsazeno, Jan Novák s dílem Děda a Jaroslav Rudiš za Grandhotel. Adepty jsou i Miloš Urban za Mrtvý holky a Michal Viewegh za knihu Andělé všedního dne.

V porotě jsou členové vedení školy, Jiří Dědeček, Milan Uhde, Alexandra Berková, Jiří Stránský či Petr Šabach, literární kritici, knihovníci, knihkupci a zástupci literárních serverů.

V jury je i Viewegh; ale členové poroty, kteří jsou zároveň autory jednoho z deseti nominovaných děl, se nezúčastní druhého kola hlasování, kde se rozhodne o vítězi.

Foto: krajane.cz

V porotě zasedne i Josef Škvorecký, po kterém nese soukromá škola a cena jméno, i jeho manželka Zdena Salivarová.  První ročník ceny je určen pro díla, která byla poprvé knižně vydána v období od září 2006 do května 2007.

Každý z porotců přidělil své body pěti knihám. Té, která se mu nejvíce líbila, dal pět bodů, druhé v pořadí čtyři body atd..  Z finalistů si ale každý porotce vybere jen tři nejlepší a těm rozdá své bodové konto.

 

Právě se děje

Další zprávy