VIDEO V chráněné zóně experimentů Vladimíra Skrepla na AVU

Kultura Kultura
18. 9. 2014 13:54
Absolventka AVU Kateřina Zochová vystudovala v ateliéru Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy. Její práce lze vidět v GHMP. Podívejte se do školního ateliéru, kde vznikaly.
Podívejte se do ateliéru Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy na AVU. | Video: GHMP

Video - V pátém ročníku cyklu Start up představuje Galerie hlavního města Prahy vedle pěti vybraných mladých umělců také prostředí ateliérů, ve kterých studují či studovali. První z pětice mladých výtvarníků je na podzim Kateřina Zochová, která pražskou AVU právě absolvovala v ateliéru Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy. V GHMP se nyní představuje expozicí nazvanou Dozvuk.

Kateřina Zochová: Dozvuky.
Kateřina Zochová: Dozvuky. | Foto: GHMP

Tvorba Kateřiny Zochové je možná i proto rozkročená mezi fotografií a animovaným filmem. Je zároveň hudebnicí, která hraje na harfu i „na počítač“, členkou uskupení Audiofenky a Over Ocean. Její práci inspirují sny i literární útvary, zejména poezie a v poslední době také texty Rolanda Barthese, například Říše znaků.

Vladimír Skrepl je výtvarný umělec, zároveň vedoucí pedagog Ateliéru malířství II na pražské Akademii výtvarných umění a také hudebník a performer. Spolu s Jiřím Kovandou od roku 1994 vedou „laboratoř“ a „chráněnou zónu experimentů“, odkud vycházejí umělci pracující s různými médii.

Kateřina Zochová: Dozvuky.
Kateřina Zochová: Dozvuky. | Foto: GHMP

Škola Vladimíra Skrepla má sice techniku malířství v názvu a její studenti většinou s malováním začínají, není ale výjimkou, že při absolutoriu končí v ne-malířských polohách či na hraně umění. Dobrým příkladem jsou letošní diplomanti, mezi něž patří i Kateřina Zochová. Jejich široké rozpětí uměleckých praktik vychází z kréda Skrepla a Kovandy, které se dá popsat jako volnost v přístupu k umění s důrazem na vlastní názor a vyhraněný umělecký projev každého studenta.

Zajímavý je i kontrast mezi oběma pedagogy - mezi uvolněným projevem spontánního Vladimíra Skrepla a rozvážně působícím konceptualistou Jiřím Kovandou. „Byli jsme si svým způsobem osudem, jako akademicky neškolení, blízcí…," říká ke spolupráci Skrepl.

Výstavu Kateřiny Zochové lze v Domě U zlatého prstenu vidět do 9. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy