VIDEO "Řezník" Banksy vozí v New Yorku plyšáky na jatka

Kultura Kultura
14. 10. 2013 13:53
Banksy také prodával svá díla v Central Parku za pár dolarů
Banksyho dílo Sirens of the Lambs jezdí po New Yorku.
Banksyho dílo Sirens of the Lambs jezdí po New Yorku. | Foto: Aktuálně.cz

Video - Britský streetartista Banksy pokračuje v newyorské "výstavě". Tentokrát napěchoval do náklaďáku plyšáky a s náležitými zvuky je po ulicích vozí, jakoby mířily na jatka.

Pohyblivá instalace má název Sirens of the Lambs. Newyorčané tak mají šanci spatřit Banksyho dílo naživo, protože jeho předešlé malby ve městě jsou už většinou přemalované jeho rivaly.

Rozkošní plyšáci čouhající z náklaďáku na sebe upozorňují hlasitě chropotem a nařkem, takže budí odpovídající rozruch mezi kolemjdoucími. Podle Banksyho webové stránky jejich pohyby ovládá posádka vozidla.

Banksy ještě dodává, že do auta naskládal více než šedesát plyšových hraček, které na cestě za smrtí rozpohybovali čtyři profesionální loutkáři.

V souvislosti s nejnovějším Banksyho dílem se nabízí i možná souvislost s tím, že umělec v mládí pracoval v řeznictví a tento zážitek v něm zřejmě zanechal nesmazatelnou stopu.

Čtěte také
Banksy má tvář. V New Yorku byl prý vyfotografován

Banksy v New Yorku nabídl v neděli také svá díla v anonymním stánku v Central Parku za pár desítek dolarů, i když jindy se jeho díla prodávají za statisíce liber. Přesto si je za celé odpoledne koupili pouze čtyři lidé, jedna žena dokonce usmlouvala poloviční cenu.

Stánek označený pouze jako Spray Art zákazníky příliš nelákal. Podle videozáznamu zveřejněného na internetu si od znuděného prodavače první dvě malá plátna pro své děti koupila starší žena po více než čtyřech hodinách. Z původních 60 dolarů za kus (téměř 1140 korun) ovšem usmlouvala cenu na polovinu.

Velmi zajímavou koupi učinil zejména muž, který si od stánku odnesl čtyři Banksyho plátna za celkem 240 dolarů. Nabídka přitom obsahovala kusy, jejichž ekvivalenty tvořící triptych typických černých sprejů na plátně se v londýnské aukci před pěti lety prodaly za 121 tisíc liber (přes 3,6 milionu korun).

Na Banksyho díla v New Yorku každý den pořádají hon nadšenci, kteří si je chtějí vyfotit nebo jen vidět. Jedno z graffiti si dokonce přivlastnila skupina místních, kteří je zakryli papírovou deskou a nabízeli kolemjdoucím pohled na Banksyho dílo za pět dolarů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy