VIDEO Milena Dopitová miluje a přijímá každodenní realitu

Lenka Lindaurová, Blahoslav Baťa
Aktualizováno 5. 9. 2014 8:03
Podívejte se na rozhovor s Milenou Dopitovou o výstavě Miluji a přijímám v Galerii hlavního města Prahy.
Podívejte se na rozhovor s Milenou Dopitovou a recenzi její výstavy od Lenky Lindaurové. | Video: Blahoslav Baťa, Lenka Lindaurová, Foto: HN - Jiří Koťátko

Video - Milena Dopitová na své výstavě Miluji a přijímám v Městské knihovně v Praze představuje dílo zralé a vyhraněné autorky.

Od počátku 90. let, kdy vystupovala se skupinou Pondělí, řešila ve své práci základní lidská témata: vztahy mezi muži a ženami, rodinu, lásku, nenávist, úzkost a bolest. Její tvorba – instalace, objekty, fotografie, videa – byla vždy metaforická, formálně odlehčená a novátorská. Přitom si v ní autorka dokázala udržet dostatečnou srozumitelnost, i když jednotlivé projekty nazývala tajemnými lyrickými jmény.

Její práce mají velkou schopnost komunikovat s divákem a zasáhnout jeho emoce. Podat téma srdceryvně a intenzivně patří k hlavní přednosti tvorby Mileny Dopitové.

Současná přehlídka, která není retrospektivou, ale přehledem práce z posledních čtyř let, ukazuje Dopitovou jako smířlivou, chápající a milující ženu, která přesto umí trefně zachytit současnou dobu.

Podívejte se na rozhovor s Milenou Dopitovou a recenzi výstavy od Lenky Lindaurové.

 

Právě se děje

Další zprávy