VIDEO Křehké i erotické. Vyšívané obrazy Kláry Vystrčilové

Kultura Kultura
5. 5. 2014 20:41
Podívejte se na rozhovor s Klárou Vystrčilovou, která vystavuje své výšivky a videoklip amerického hudebníka DropXLife v Galerii hlavního města Prahy.
Podívejte se na rozhovor s Klárou Vystrčilovou o výstavě Alone in Babylon v Galerii hlavního města Prahy. | Video: GHMP

Video - Malířka Klára Vystrčilová se pohybuje na rozhraní mezi různými výtvarnými oblastmi. Zabývá se hlavně malbou, kresbou, ale také designem a módou. Její současné obrazy jsou výrazně barevné, projevuje v nich smysl pro ornament, pro živé střídání a prolínání tvarů.

Na start-upu nazvaném Alone in Babylon v Galerii hlavního města Prahy vystavila novou sérii vest a bund s výšivkami a videoklip, v němž hrají její vyšívané obrazy hlavní roli.

Foto: GHMP

Na svých obrazech používá Vystrčilová techniku vyšívání místo tahu štětcem. V letech 2012/2013 tak vytvořila sérii Black Lights, s níž se dostala do finále Ceny kritiky za mladou malbu. Loni v létě se pak vyměnila plátno za oděvy, na něž nyní vyšila novou sérii obrazů.

"V posledních několika letech se hodně debatuje o tom, jestli je móda umění. Často se modnímu designu vyčítá především jeho pokrytectví za to, že výsledné oblečení respektive módní kreace unifikují a tím potlačují originalitu osobnosti. Na druhé straně je móda považována za něco jako statement nošený na vlastním těle," říká kurátorka výstavy Monika Doležalová.

Aktualizaci tradiční techniky výšivky z rodného Slovácka se Klára Vystrčilová věnuje už od střední školy, kdy začala propojovat folklórní vzory s pracemi módních návrhářů, jako například Alexandera McQueena.

Výšivky Kláry Vystrčilové jsou podobenstvím o intimitě dnešní doby, mezilidských vztahů, gayů a lesbiček a konečný kus oděvu má také blízko k bohatě zdobeným liturgickým rouchům.

Podívejte se na videoklip DropxLife k songu ShortxOrder s výšivkami Kláry Vystrčilové.
Podívejte se na videoklip DropxLife k songu ShortxOrder s výšivkami Kláry Vystrčilové.

„Přední strana obleku znázorňuje okázalost a velikost víry, výšivka na zadní straně je pak oddanost a snaha přibližit se člověku zobrazením lidských figur,“ popisuje svá díla autorka.

Důležitou součástí instalace na výstavě Alone in Babylon je videoklip pro amerického hudebníka DropXLife, producenta projektu The Weekend, kde se na podkladě Klářiných vest střetává dívčí nevinnost a erotické fantazie.

Klára Vystrčilová (* 1990 v Uherském Hradišti) je studentkou pátého ročníku Ateliéru malby pod vedením Vladimíra Skrepla na pražské AVU.

 

Právě se děje

Další zprávy